Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kralupské chemičce došlo k výbuchu. Šest lidí zemřelo, dva jsou těsně zraněni

výbuch chemičky v Kralupech (22.3.2018)
výbuch chemičky v Kralupech (22.3.2018)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kralupy nad Vltavou - Při explozi v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku dnes dopoledne zemřelo šest lidí a další dva utrpěli středně těžká zranění. Podle starosty Kralup Petra Holečka výbuch nastal v místě, které je od města daleko, takže městu nebezpečí nehrozí.

"Při výbuchu bohužel došlo k úmrtí pracovníků dodavatelských firem, chceme proto vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým," uvedl generální ředitel skupiny Unipetrol Krzysztof Zdziarski. Mimořádná událost podle firmy nemá souvislost s plánovanou odstávkou rafinerie. Způsobila ale dočasné zastavení distribuce pohonných hmot přes silniční terminál v Kralupech nad Vltavou.

Výbuch byl hlášen po 10:00. Na místo bylo vysláno pět jednotek záchranářů a vrtulníky z Prahy a Liberce. Zdravotníci zraněné přepravili do pražských nemocnic, uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Jeden člověk měl popáleniny druhého stupně zhruba na deseti procentech povrchu těla a druhý devastující poranění obličeje.

Záchranných prací na místě neštěstí se účastnila i letecká výjezdová skupina z Prahy. Posádka na místě pečovala o 42letého muže, který utrpěl popáleniny hlavy. "Záchranáři ho ošetřili, zajistili mu žilní vstup a převezli ho do vinohradské nemocnice," uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Podle mluvčího krajských hasičů Petra Svobody příčina neštěstí zatím není známa. "Vyšetřovatel je na místě chvíli. Myslím si, že přesnou příčinu dnes ani znát nebudeme. Každopádně žádný další výbuch nebo požár nehrozí," uvedl Svoboda. Výbuch nedoprovázel požár.

"V tuto chvíli mohu potvrdit, že nedošlo k žádné újmě na životním prostředí, zároveň nebyli ohroženi obyvatelé okolních obcí a měst, celá ta věc se dále šetří," řekl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Prvotní informace hovořily o tom, že výbuch nastal během čištění nádrže. Tuto informaci Kaidl nepotvrdil, neuvedl ani, při jaké jiné konkrétní činnosti nádrž explodovala.

"Chtěl bych vyjádřit svoje upřímné politování a hlubokou soustrast pozůstalým. Je to nesmírná tragédie, největší za poslední desítky let," uvedl ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO). Ubezpečil, že Česku nehrozí výpadek v zásobování trhu palivy. 

Událost dočasně zastavila distribuci pohonných hmot přes silniční terminál v Kralupech nad Vltavou. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl upřesnil, že distribuční areál, z nějž putují pohonné látky, stojí před rafinerií. "Chemická výroba v rafinerii dotčena nebyla," uvedl v ČT mluvčí.

Mimořádná událost podle firmy nemá souvislost s plánovanou odstávkou rafinerie - největší v její historii - která začne v úterý 27. března a potrvá do 9. května.

Podle mluvčího Kaidla zasedal do pozdního odpoledne krizový štáb. Svolání městského ani krajského štábu nebylo nutné. Zástupkyně mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Jandová ČTK řekla, že neunikly nebezpečné látky do vzduchu ani do vody.

Za velké neštěstí, které ho mrzí, označil z Bruselu událost premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). "Ta chemie občas je taková, ale tam asi selhal lidský faktor," míní. Na dotaz, zda by kvůli tragédii v Kralupech neměl přerušit návštěvu Bruselu, uvedl, že je mu to strašně líto, ale myslí si, že je důležité, aby na summitu zůstal. "O to víc, že mám zastupovat i Slovensko," řekl. "Pan ministr vnitra si to vzal na starost, všechny bezpečnostní složky, záchranný systém zafungovaly," dodal premiér.

"Budu aktivovat a požadovat precizní kontrolní činnost, abychom mohli v rámci prevence takovým mimořádným událostem předcházet," řekl České televizi ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO), který dnes dorazil na místo neštěstí. Hasiči podle něj zásah perfektně zvládli. Na místě chtěl zjistit, zda nehrozí nebezpečí Kralupským. Pokud jde o vyšetřování, počty policistů se budou postupně snižovat, dodal.

Témata:  výbuch chemičky v Kralupech výbuch Breaking News

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 21:25

Ukrajina je pod tlakem, přiznal Zelenskyj. Kvůli zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy