Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Březnový výbuch v kralupské chemičce: Oběti nebyly uvnitř nádrže, ale na její střeše

výbuch chemičky v Kralupech (22.3.2018)
výbuch chemičky v Kralupech (22.3.2018)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Oběti březnové tragédie v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou nebyly uvnitř tankovací nádrže, která vybuchla, ale na její střeše. Na dnešní tiskové konferenci ke čtvrtletním výsledkům Unipetrolu to uvedl předseda představenstva firmy Krzysztof Zdziarski. Při výbuchu 22. března zahynulo šest lidí, čímž šlo o jednu z největších tragédií v průmyslových provozech v Česku za posledních 50 let.

"Při výbuchu došlo k masivnímu navýšení objemu plynů v nádrži, to vymrštilo poklop nádrže, a tím pádem i ty lidi, co stáli nahoře," uvedl dnes Zdziarski. Unipetrol už dříve odhadl, že materiální škody po výbuchu činí do 30 milionů korun. Provoz distribučního terminálu, kde výbuch nastal, obnovila firma pět dní po události, 27. března. "Stále ještě probíhá vyšetřování, a opravdu bychom nechtěli vytvářet žádné dodatečné emoce, protože už tak byla ta událost velmi smutná," dodal Zdziarski.

Rumunské ministerstvo den po výbuchu uvedlo, že pět obětí výbuchu byli rumunští občané. Vybuchlá nádrž byla už několik let mimo provoz. Sloužila ke skladování pohonných hmot vyrobených v rafinerii. Externí dodavatelé pracovali na jejím případném uvedení do provozu. Zdziarski dnes uvedl, že firma ji plánovala začít opětovně používat.

Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku. Roční kapacita obou tuzemských rafinerií v Kralupech a Litvínově je dohromady devět milionů tun ropy, z čehož na kralupskou rafinerii připadá 3,3 milionu tun.

Firma v letošním prvním čtvrtletí vykázala čistý zisk 322 milionů korun, což je o 89 procent méně než ve stejném období předchozího roku. Tržby společnosti klesly meziročně o devět procent na 27,2 miliardy Kč.

Témata:  výbuch chemičky v Kralupech Unipetrol

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy