Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příčina výbuchu v kralupské chemičce stále není známa, na místě jsou vyšetřovatelé

výbuch chemičky v Kralupech (22.3.2018)
výbuch chemičky v Kralupech (22.3.2018)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kralupy nad Vltavou - V kralupské chemičce pokračuje vyšetřování čtvrtečního výbuchu tankovací nádrže, který si vyžádal šest mrtvých a dva zraněné. Místo tragédie ohledávají hasiči i policisté, přizváni byli také znalci z různých oborů a vyšetřovatelé vyslýchají svědky.

Příčina exploze, která stala se jednou z největších tragédií v tuzemských průmyslových provozech za posledních 50 let, zůstává podle policie a hasičů zatím neznámá. Prvotní informace hovořily o tom, že výbuch nastal během čištění tankovací nádrže. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl ale tuto informaci ve čtvrtek nepotvrdil. Vyčíslena zatím nebyla ani vzniklá škoda. 

"Našim vyšetřovatelům a kriminalistům se zatím nepodařilo vše zadokumentovat a řádně ohledat. Předpokládám, že dnešní den na tom opět budou pracovat. Nedokážu ale říct, zda to dnes zvládnou," uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Vyšetřovatelé vyslýchají svědky. "Zjišťujeme, zda nedošlo k porušení předpisů, nařízení nebo protiprávnímu jednání," řekla policejní mluvčí Markéta Johnová. Vyšetřování podle ní policistům pravděpodobně zabere celý dnešní den.

Starosta Kralup Holeček má dnes dohodnutou schůzku s vedením Unipetrolu. Očekává informace o možné příčině i provedených opatřeních. "Čekám na zprávu Unipetrolu, mám domluveno s vedením, že sem dnes přijde. Čekáme na potvrzení důvodu, proč to vzniklo, a jaká byla opatření ze strany majitele," řekl.

Oběťmi nejsou zaměstnanci Unipetrolu, ale dodavatelské firmy. Zranění byli převezeni do nemocnic v Praze Motole a na Vinohradech. Jeden má popáleniny druhého stupně na deseti procentech těla, druhý devastující poranění obličeje.

Policie zatím zná totožnost tří obětí výbuchu. "Oficiálně známe totožnost tří osob, z toho dva jsou cizinci, a u tří totožnost budeme znát až po znaleckém zkoumání. Pravděpodobně se bude jednat také o cizince, ale to nemůžeme v tuto chvíli jednoznačně říci," uvedla Johnová.

Podle rumunského ministerstva zahraničí bylo pět ze šesti usmrcených rumunskými občany. Zástupci rumunské ambasády v Praze navštívili také dvě pražské nemocnice, aby zjistili, zda Rumuni nejsou i mezi nimi.

Témata:  výbuch chemičky v Kralupech

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy