Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha vyhošťuje diplomaty kvůli špionáži či politickým sporům

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš v noci na dnešek na summitu EU oznámil, že Česko kvůli kauze Skripal zvažuje vyhoštění několika ruských diplomatů. Nebylo by to poprvé, co se ČR uchýlí k takovému kroku.

Leden 2000 - Podle informací tisku musel Česko opustit asistent ruského vojenského přidělence. Údajně získával citlivé informace o technologiích NATO i od úředníků státní správy, kteří mají přístup k citlivým údajům. Rusko poté vypovědělo ze země jednoho z českých diplomatů, jenž působil jako zaměstnanec vojenské sekce ambasády v Moskvě.

24. března 2003 - Ministerstvo zahraničí vyhostilo vedoucího iráckého zastupitelského úřadu v Praze. O týden dříve museli zemi opustit čtyři níže postavení diplomaté. Všichni byli vyhoštěni, protože se zabývali činností, která "se neslučuje s jejich statusem", uvedlo MZV.

21. ledna 2005 - ČR vypověděla běloruskou diplomatku v reakci na podobný krok Běloruska, které musel opustit český diplomat Pavel Křivohlavý. Minsk jej vinil z porušení zákonů; podle tamních úřadů konzumoval alkohol s mladistvými chlapci a měl s nimi i sexuální styky. Navíc byl tehdy ke konzultacím do ČR povolán šéf českého zastupitelského úřadu. MZV označilo postup běloruských úřadů za propagandu nedemokratického režimu a také podle české policie se Křivohlavý nedopustil trestného činu.

Jaro 2005 - Z ČR odjel diplomat jedné ze zemí bývalého Sovětského svazu poté, co jej k tomu vyzvali pracovníci vojenské kontrarozvědky, která odhalila jeho činnost. Cizinec, podle informací MfD občan Ruska, se pokoušel navazovat kontakty na ministerstvu obrany a na generálním štábu.

Květen 2006 - České úřady odmítly prodloužit akreditaci zpravodaji ruské vládní tiskové agentury RIA-Novosti Leonidu Sviridovi, který byl podle informací tisku odhalen jako agent. Podle spekulací médií byl tento krok důvodem, proč ruské úřady neprodloužily koncem léta akreditaci moskevskému zpravodaji České televize Janu Moláčkovi.

17. srpna 2009 - Z ČR byl vyhoštěn zástupce vojenského přidělence při ruském velvyslanectví. Dalšímu diplomatovi české úřady doporučily, ať se nevrací z dovolené. Vojenské zpravodajství údajně získalo informace, že oba diplomaté zřejmě pracují pro ruské tajné služby.

17. května 2011 - Česko vyhostilo dva diplomaty ukrajinského velvyslanectví v Praze. Roznětkou česko-ukrajinské roztržky byla kauza dvou pracovníků vojenské sekce českého zastupitelského úřadu v Kyjevě, které ukrajinská kontrarozvědka obvinila ze shromažďování utajovaných informací o ukrajinské zbrojní výrobě a vyhostila ze země.

Témata:  Česká republika diplomacie Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy