reklama

Rayn přiletí do Prahy v neděli i s rodinou. Pondělní schůzka s premiérem bude stejně jako většina jeho programu neveřejná. Všechny akce, na kterých se třetí nejvyšší představitel USA objeví, jsou pouze pro zvané hosty. V pondělí Ryan zavítá na americkou ambasádu a poskytne rozhovor Rádiu Svobodná Evropa.

S dalšími českými politiky se Ryan setká během svých vystoupení ve Sněmovně a Senátu. "V jeho programu není návštěva u prezidenta Miloše Zemana," sdělil ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

V úterý Ryan promluví na zvláštní schůzi Poslanecké sněmovny, která začne ve 14:00. Následně, od 15:30, by se měl přesunout do Senátu na konferenci s názvem Role Spojených států amerických v evropské bezpečnostní architektuře - 100 let poté.

Dopoledne bude Ryan debatovat se studenty a akademiky. Původně se diskuse, kterou organizuje Politologický klub Fakulty sociálních věd, měla konat v Karolinu. Z bezpečnostních důvodů však bude zřejmě v Senátu.

Posledním ústavním činitelem Spojených států, který oficiálně navštívil Českou republiku, byl prezident Barack Obama v roce 2010.