Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Astronaut Feustel se zapojí do vzdělávacího programu s českým Krtkem

Sojuz (kosmická loď)
Sojuz (kosmická loď)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Americký astronaut Andrew Feustel (52) se zřejmě na palubě Mezinárodní kosmické stanice (ISS) zapojí do spolupráce s programem Do kosmu s Krtkem, který organizuje Astronomický ústav Akademie věd ČR.

"Zatím to nemáme naplánované časově, budeme to teď ladit během příštích dvou až tří týdnů," uvedl Pavel Suchan z astronomického ústavu. Feustel už podle něj nicméně slíbil například to, že provede některé experimenty navržené českými studenty a že bude z oběžné dráhy Země posílat do ČR fotky.

Feustel s sebou do vesmíru vzal již podruhé figurku Krtečka, známou dětem prakticky na celém světě z animovaného seriálu Zdeňka Milera. Poprvé ji měl při své předcházející misi, kdy v roce 2011 při letu raketoplánu Endeavour STS-134 prožil na palubě ISS 16 dnů.

Feustel je s Českem svázán přes svou manželku Indiru, jejíž matka Alena pochází ze Znojma, otec pak z Indie. Vůbec poprvé Feustel opustil planetu v květnu 2009, kdy se během 13denní mise zúčastnil opravy Hubbleova vesmírného teleskopu. Tehdy měl u sebe básnickou sbírku Jana Nerudy Písně kosmické a také českou vlajku.

Feustel není jediným astronautem USA, který se hlásí k českému původu. Polovičním Čechem je po matce i Jim Lovell, který v neděli oslaví devadesátiny, člen posádky nešťastného Apolla 13 a jediný člověk, který dvakrát letěl k Měsíci, aniž by na něm přistál. České předky má také John Blaha (75), jehož dědeček byl z Herálce u Humpolce. Blaha mimo jiné pracoval na orbitální stanici Mir. Do USA přišli počátkem 20. století z Česka a Slovenska také předci astronauta Eugena Andrewa Cernana, který zemřel loni v lednu ve věku 82 let. Cernan byl v prosinci 1972 posledním člověkem, který zanechal své stopy na povrchu Měsíce. Tehdy měl u sebe i československou vlajku.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir Česká republika

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.