Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BIS bude pátrat po novičoku v Česku

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman uložil šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi, aby BIS pátrala po tom, zda byl na území Česka vyvíjen nebo skladován jed novičok. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Koudelka přijel spolu s ministryní obrany Karlou Šlechtovou (za ANO) za prezidentem do Lán kvůli vyhoštění tří členů ruského diplomatického personálu z Česka. Novičok byl použit v Británii při útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala. Rusko dříve uvedlo, že ČR byla jednou ze zemí, které novičok vyvíjely, což ostře odmítl premiér Andrej Babiš (ANO).

"Prezident republiky uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok, ať už v průmyslových nebo vědeckotechnických zařízeních," sdělil Ovčáček. Před tím uvedl, že prezident je v kontaktu s premiérem, některými členy vlády i bezpečnostními složkami.

Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák na twitteru uvedl, že vyhoštění pracovníků ruské ambasády je pouze symbolický krok a výraz solidarity se západními spojenci. Jeho efekt bude podle něj velmi omezený. "Bude především využit v tradiční rétorice některých ruských představitelů jako další "důkaz" příkoří, které se Rusku děje. Zároveň bude následovat reciproční reakce, přičemž ČR je z početních důvodů v nevýhodnějším postavení," uvedl. Je podle něj třeba pokračovat v důkladném vyšetřování případu a vyčkat na jeho výsledky.

Jindrák nicméně dodal, že prezident vyhoštění diplomatů nikdy nezpochybnil, naopak celá záležitost je podle něj dobrým příkladem funkční koordinace mezi Zemanem a vládou.

Témata:  BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy