Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Bloku proti islámu: Konvička dává dohromady nové uskupení

Prvomájová demonstrace Bloku proti islámu na Letné (1. května 2016)
Prvomájová demonstrace Bloku proti islámu na Letné (1. května 2016)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Celostátní sněm dnes na jednání v Praze rozpustil Blok proti islámu. Uvedl to dosavadní předseda Martin Konvička.

Nové uskupení právě vzniká, dodal. Jednání dnes dopoledne opustila skupina delegátů, která si stěžovala mimo jiné na manipulace při vpouštění na jednání. Spolek, který kritizuje islamizaci Evropy a příliv uprchlíků, má ve svém znaku přeškrtnutou mešitu.

Strana Úsvit - Národní koalice požaduje po Bloku proti islámu zhruba 9,5 milionu po dubnovém odstoupení BPI od smlouvy o spolupráci ve volbách, potvrdil ČTK místopředseda úsvitu Marek Černoch. Skupina, která jednání Bloku proti islámu dnes opustila, považuje jeho rozpuštění za součást plánu, kterým se chtějí Konvička a místopředseda Petr Hampl vyhnout placení smluvní pokuty. Úsvit chce peníze získat zpět z principu a dát je na fond ohrožených dětí, řekl dnes ČTK Černoch.

"Jestli má pan Konvička dojem, že se rozpustí a tím to končí, tak se plete. Celá ta akce, kterou udělali s panem Hamplem, byla podraz na nás, na členech i na veřejnosti," uvedl poslanec. Úsvit se podle něj bude domáhat peněz i soudní cestou. Požaduje náhradu za peníze vynaložené na propagaci, ale například i na Konvičkova právníka.

O nároku Úsvitu až na 60 milionů korun v případě, že blok nedodrží svůj závazek jít společně s parlamentní stranou do voleb, psal v březnu deník Právo. Podle informací ČTK celková částka vycházela z předpokládaných nákladů na volby v tomto a příštím roce, reálná sankce je proto nižší a odpovídá jen už vynaloženým nákladům. I tak je ale pro Blok proti islámu likvidační.

Martin Konvička poté stanul v čele nového protiislamistického spolku s názvem názvem Iniciativa Martina Konvičky. Martin Konvička k tomu řekl: "Mým posláním není boj s Janou Volfovou a jejími vlčaty. Mým úkolem je zabránit islamizaci naší země a lidem otevřít oči, aby pochopili, že islám je v první řadě politická ideologie ničící lidské životy a svobodu."

Do vedení nového protislamistického spolku pod vedením předsedy Martina Konvičky byli zvoleni Marie Čapková (Pardubice), Kateřina Šťastná (Praha), Martin Vítek (Opava) a David Nepimach (Zlín).

Témata:  Blok proti islámu Martin Konvička

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy