Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cenzura a nesvoboda? Odpůrcům islámu byla zrušena další internetová stránka

Facebook
Facebook
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Příznivci bjovníka proti islámu Martina Konvičky přišli o další facebookovou stránku. Společnost totiž v nedělních ranních hodinách zrušila stránku Iniciativa Martina Konvičky, která čítala více než 40 tisíc diskutujících.

"Jedná se o další ukázku nesvobody a cenzury, která panuje na Facebooku. To utahování šroubů začíná být nesnesitelné, naše stránka žádná pravidla neporušila a nebyl nám ani sdělen žádný důvod tohoto kroku," uvedl lídr Bloku proti islámu a iniciativy Martin Konvička v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici.

"Tento cenzurní zásah nejvíce potěšil lidi z blízkého okolí Jany Volfové. O míře jejich angažovanosti se můžeme dohadovat, ale lze důvodně předpokládat, že jejich podíl na zrušení informační stránky s více než 40.000 lajky bude pravděpodobně nezanedbatelný," dodal na sociální síti.

K podobnému kroku nepřistoupil Facebook poprvé. Před několika měsíci nastala stejná situace i v Česku, kdy ze sociální sítě zmizela stránka Islám v ČR nechceme čítající zhruba 160 tisíc fanoušků. Důvodem byl opět nenávistný obsah a zaměstnanci Facebooku stránku ani po četných žádostech ze strany aktivistů neobnovili.

Řada odborníků v této souvislosti upozorňuje, že lidé užívající sociální sítě Facebook často mylně považují za veřejný prostor, na němž neplatí žádná pravidla. Příspěvky zde zveřejněné ale stále spadají pod zákony dané země a Facebook jako takový je soukromým produktem, s nímž si jeho tvůrci a majitelé mohou dělat co se jim zlíbí.

Členka Iniciativy Eva Hridinová přitom sama přiznává, že na stránce byl kritice vystaven především islám, který je prý zdrojem světového terorismu a ovlivňuje negativním způsobem i bezpečnost v Evropě. "To vše odporuje politické korektnosti a komplikuje světovou propagandu, protože umožňuje lidem diskutovat o tom, co vidí a zažívají bez toho, že by informace někdo filtroval podle potřeb vládnoucích režimů a mediálních elit," uvedla.

Přiznává, že se proto diskuze pomalu se přesouvá do undergroundu a ilegality. "Dnes je velmi důležité, aby lidé byli síťovaní v různých uskupeních a mohli spolu komunikovat prostřednictvím setkání v reálném prostoru," dodala.

Témata:  Martin Konvička Blok proti islámu Islám v České republice nechceme Facebook

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy