Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letošní epidemie chřipky v Česko končí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Letošní epidemie chřipky skončila. Počet nových případů tento týden klesl proti minulému téměř o čtvrtinu, je jich 1060 na 100.000 obyvatel. Epidemie začala na začátku února, oproti předchozímu roku to bylo asi o měsíc později.

"Jednotlivá epidemická ohniska jsou již pouze lokálního charakteru," uvedla dnes hlavní hygienička Eva Gottwaldová.

Nejvyšší je nemocnost v Libereckém kraji, kde je nových pacientů stále více než 2000 na 100.000 obyvatel. Více než 1000 na 100.000 lidé je nemocných také v Ústeckém, Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském, Zlínském, Moravskoslezském a Pardubickém kraji. Naopak méně než 500 případů na stejný počet obyvatel hlásí Karlovarský kraj.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti monitorují i nadále. Počet pacientů klesá v celé Evropě.

Mnozí nahlížejí na chřipku jako na banální virové onemocnění, ve skutečnosti ale jde o vážnou chorobu. Záludnost chřipky spočívá v tendenci ke vzniku komplikací, které dále zhoršují prognózu onemocnění, upozorňuje ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

Komplikace mohou být primární, vyvolané virem chřipky, nebo sekundární, vyvolané druhotnou bakteriální infekcí. Mezi primární komplikace patří např. velmi závažný chřipkový zánět plic. Rozvíjí se krátce po začátku onemocnění, dochází k rychlému zhoršování kašle a celkového stavu nemocného. I při včasné intenzivní péči umírá až polovina pacientů. Primární chřipková pneumonie je naštěstí komplikace málo častá, může se však vyskytnout i u do té doby zdravého mladého člověka.

Témata:  chřipka nemoc zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy