Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi, nechcete přijímat uprchlíky? Šéf vládní agentury nabízí jiné řešení

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Rozvojová pomoc je jednou z cest, jak zmírnit migrační tlak na Evropu. Nezastupitelnou roli v boji s chudobou, která je jednou z hlavních příčin ekonomické migrace, podle šéfa České rozvojové agentury Pavla Frelicha hrají nevládní organizace, ale i soukromý sektor.

V desátém roce existence agentury je cílem Frelicha více propagovat české rozvojové projekty u veřejnosti. "Osobně mi dává smysl, že když je tu spíše negativní cítění k tomu přijímat uprchlíky, tak pojďme pomáhat v těch zemích původu a zvyšovat jejich životní úroveň," zmínil v rozhovoru pro ČTK jeden z aktuálních motivů pro poskytování rozvojové pomoci.

Dodal, že si uvědomuje, jak je obtížné ospravedlnit posílání prostředků jiným zemím v situaci, kdy i v České republice existují sociální problémy. "Musíme ukazovat, co děláme a proč to dává smysl," popsal jeden ze svých cílů pro čtyřleté funkční období.

Podle schváleného plánu zahraniční rozvojové spolupráce pro rok 2018 bude letos Česká rozvojová agentura hospodařit s více než půl miliardou korun. Většina peněz se čerpá na projekty dvoustranné pomoci, což vidí Frelich jako příležitost zvednout prestiž Česka jako dárce. "U bilaterální pomoci je mnohem viditelnější česká stopa. Máme tam daleko větší možnost zapojit české subjekty - ať už jsou to privátní firmy nebo neziskový sektor," uvedl.

Ačkoliv zapojování soukromého sektoru je v současné rozvojové pomoci výrazným trendem, je podle Frelicha nezbytné mít na paměti, že ekonomický prospěch českých firem není primárním smyslem působení ČRA, ale jeho důsledkem. "Náš cíl je samozřejmě snižování chudoby, pomoc méně vyspělým zemím a zlepšování jejich životních podmínek," řekl. "Jsme ale součástí systému, a tak je třeba hledat i synergie s ekonomickou diplomacií," dodal.

Agentura tak například vypisuje dotace, které pomáhají firmám vyrovnávat rizika při zvažování investic v méně rozvinutých zemích. "Máme možnost pomáhat českých firmám vstupovat na rozvojové trhy, otevírat jim dveře a získávat reference, díky kterým pak třeba dosáhnout komerčního úspěchu," přiblížil roli ČRA.

Na začátku března agentura zveřejnila výsledky dotačního programu B2B na podporu soukromého sektoru na rok 2018, do nějž se přihlásilo 78 českých firem. Mohly žádat o dotaci až do výše pět milionů Kč. Hodnotící komise doporučila ke schválení 42 projektů, řekl Frelich. Žádosti do další dotační výzvy programu plánuje ČRA otevřít v dubnu.

Témata:  humanitární pomoc uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy