Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vandal poničil kříž na památku armády ruského generála Alexandra Suvorova

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Beroun - Muž u silnice mezi Žebrákem a Točníkem na Berounsku rozřezal dřevěný pravoslavný kříž vztyčený na památku vojáků armády ruského generála Alexandra Suvorova z let 1788 až 1789.

Pachatel byl zřejmě pod vlivem alkoholu, dechovou zkoušku však odmítl. K poničení kříže použil motorovou pilu. Zatím není jasné, zda bude záležitost posuzována jako přestupek nebo trestný čin.

"Odhadovaná škoda je 4500 korun, což by znamenalo přestupek. Čekáme však na upřesnění škody oficiálním odhadcem. Pokud překročí 5000 korun, bude to policie řešit jako trestný čin poškození cizího majetku," vysvětlila mluvčí středočeské policie Michaela Richterová.

Podle kastelána hradů Žebrák a Točník Petra Zemánka, který vztyčení kříže inicioval, je cena přes 20.000 korun. "Je to barbarský čin, hulvátství namířené proti kříži i lidem, kteří se podíleli na jeho vztyčení," prohlásil.

Kříž připomíná pochované vojáky v době, kdy se ruská armáda po vítězství nad Francouzi v severní Itálii vracela přes Čechy zpět do Ruska.

Témata:  vandalství krimi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy