reklama

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) na základě rozsudku rozhodl o vydání Nikulina do Spojených států.

Ústavní soud (ÚS) nezjistil nic, co by zpochybňovalo nezávislost amerických soudních orgánů. "Co se týče základních náležitostí extradičních materiálů ze Spojených států amerických, tak tyto jednoznačně uvádí celou řadu důkazů nasvědčujících důvodnosti stěžovatelova trestního stíhání. To bylo již potvrzeno i americkým soudem, který na stěžovatele vydal mezinárodní zatykač," stojí v usnesení ÚS.

Česká justice se podle ÚS dobře vypořádala i s námitkami politického pozadí Nikulinovy kauzy. I kdyby některé americké vyšetřující orgány byly proti Nikulinovi zaujaté a sledovaly vlastní politické cíle, zůstávají podle českých ústavních soudců pod dohledem veřejné žaloby, a především nezávislé soudní moci.

"Právě hierarchicky postavený systém orgánů činných v trestním řízení je základní překážkou toho, aby systém trestní justice ovládla svévole vyšetřujících orgánů. V celém trestním řízení v České republice přitom nebyla zjištěna jediná okolnost, která by zpochybňovala nezávislost amerických soudních orgánů. V takové situaci není pro nevydání stěžovatele žádný právní důvod," rozhodl ÚS.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Po převozu do USA Rus u soudu v San Francisku uvedl, že se cítí být nevinen.