Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ošetřovatelka vstříkla pacientce vzduch do žíly, za pokus o vraždu si má odsedět čtyři roky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ošetřovatelka z mladoboleslavské nemocnice Lenka Waclawiecová má jít na čtyři roky do vězení za pokus o vraždu pacientky. Ženě hrozilo až 20 let. Dnešní verdikt Krajského soudu v Praze není pravomocný.

Případ se stal loni 16. března na JIP chirurgického oddělení nemocnice. Podle obžaloby si 21letá žena ve službě vzala několik tabletek léku lexaurin, který se používá ke snížení stavu úzkosti, a poté úmyslně usmrtila 88letou pacientku. Obžaloba popsala, že ženě odstranila infuzi ze zavedené kanyly, ačkoliv k tomu neměla oprávnění. Následně jí vpíchla do žíly vzduch.

Motivem bylo podle obžaloby to, že pacientce pomůže, jelikož na tom byla zdravotně velmi špatně. Žena zemřela na selhání dechu, krevního oběhu a hlavně na následky proleženin, což bylo způsobené jejím špatným zdravotním stavem. Proto byla ošetřovatelka odsouzena pro pokus o vraždu, a nikoliv kvůli dokonané vraždě.

Předseda trestního senátu Ivo Zelinka při zdůvodnění rozsudku zdůraznil, že soud uvěřil původní výpovědi ošetřovatelky, kde se k činu přiznala. Žena se bránila tím, že jí k doznání při výslechu donutili policisté. Ti to však dnes u soudu odmítli. "V přípravném řízení popsala řadu detailů, jak se při tom cítila, jaké úkony musela udělat(..) Obhajoba to byla ryze účelová a soud jí neuvěřil," řekl Zelinka. Dodal, že tuto verzi podpořily také další důkazy. Zmínil například SMS komunikaci s několika známými, která se udála po činu. Ve zprávách například byly informace, že "zabila člověka" nebo že "pročistila oddělení".

Soudce zdůraznil, že Waclavieciová sice ženu nezabila, ale chtěla to udělat. "Subjektivně byla přesvědčena o tom, že zavedení injekční stříkačky se vzduchem jí může smrt způsobit," řekl Zelinka. Znalecká zkoumání ukázala, že žena v srdci neměla takové množství vzduchu, které by smrt způsobilo.

Soud ženě vyměřil trest pod hranicí sazby, která začínala na 12 letech vězení. Soudce výrazné snížení trestu zdůvodnil tím, že spáchala trestný čin ze soucitu, vedla řádný život, nebyla trestána a procházela si těžkým životním obdobím, protože se jí rozpadala rodina. Státní zástupce Tomáš Milec si ponechal lhůtu, ve které se může proti rozsudku odvolat.

Témata:  pokus o vraždu soudy nemocnice

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy