Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikátní technologie: Čech žije s umělým srdcem už 4,5 měsíce

IKEM
IKEM
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Čech (68) žije už 4,5 měsíce s umělým srdcem, které pro něj bylo poslední šancí. Hned po operaci se cítil dobře. Kvůli dlouhému předchozímu pobytu v nemocnici se musel učit znovu chodit. Nyní je jeho jediným omezením zákaz koupání, například ve vaně nebo v bazénu, může se jenom sprchovat.

Jde o unikátní technologii, kterou zatím používají jen tři nemocnice na světě jako součást klinické studie, zaznělo na dnešní tiskové konferenci k 15 letům od první implantace mechanické srdeční podpory v pražském IKEMu. Do konce loňského roku tamní lékaři voperovali různých typů přes 350, asi 160 lidí se díky nim dočkalo transplantace srdce.

Podle lékařů byla jedním z důvodů, proč jako kandidáta pro umělé srdce vybrali právě tohoto pacienta, kromě medicínských důvodů, i jeho velká chuť žít. "Chtěl jsem žít a vidět růst vnučku, které tehdy bylo šest měsíců. Její fotku jsem měl i na sále," řekl pacient Karel.

Nesmí se dotýkat věci pod elektrickým napětím. Lépe se mu dýchá, dobře spí, nemusí držet žádnou dietu. S manželkou chodí na procházky, ale jen za hezkého počasí. "Jen se bojím, abych neuklouzl a neupadl," dodal.

Listopadová operace je součástí klinické studie, kdy se srdeční náhrada testuje. Nemocnice je proto vázaná mlčenlivostí, nemůže ani uvést, kolika pacientům stejnou náhradu voperovala. Poprvé tuto srdeční náhradu použili v roce 2013 ve Francii, Česko je třetí zemí. První pacient žil 75 dní, další ze srpna 2014 podle médií devět měsíců.

Umělé srdce váží 800 gramů, je tedy asi třikrát těžší a větší než lidské srdce. Vnitřní uspořádání je stejné. "Až se podaří vyvinout baterii, která bude dost malá, aby se dala zašít do pacienta, bude to alternativa k transplantaci srdce," řekl novinářům přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Témata:  transplantace Nemocnice IKEM Jan Pirk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy