Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrat Marty Semelové? KSČM pošle kontroverzní političku do souboje o Senát

Marta Semelová /KSČM/
Marta Semelová /KSČM/
Foto: KSČM

Praha - Komunisté pošlou do podzimních senátních voleb stalinistku Martu Semelovou, kandidovat bude v Praze 12. Pražské komunisty povede i do podzimních komunálních voleb. Obhajovat svůj mandát bude jediný komunista v současném složení Senátu Václav Homolka, a to v obvodě Chomutov.

O křesla v horní komoře budou usilovat i další bývalí poslanci, kterým se nepodařilo obhájit mandát v loňských sněmovních volbách. Josef Šenfeld bude usilovat o mandát v Litoměřicích, Soňa Marková v Náchodě, René Číp v obvodě Ostrava město a Milada Halíková v Karviné.

V obvodě Sokolov bude za komunisty kandidovat zastupitelka Karlovarského kraje Eva Valjentová, která byla náměstkyní hejtmana. O vstup do horní komory budou usilovat také zastupitel Horní Břízy Zdeněk Chýnovský (obvod Rokycany), zastupitel Prahy 4 Karel Skoupil, starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík (obvod Břeclav) či exposlanec Josef Švarcbek (obvod Domažlice).

Komunisté mají v Senátu tradičně slabou pozici. Nejpočetnější zastoupení má nyní v Senátu ČSSD, která bude obhajovat vítězství ve 13 z 27 senátních obvodů, kde se bude volit. Pokud by všechna křesla obhájila a měla znovu 25 senátorů, KDU-ČSL by potřebovala přidat deset senátorů ke stávajícím 16, z nichž tři mandát obhajují. ODS obhajuje čtyři výhry, Starostové tři a KSČM, Piráti, Zelení a Strana práv občanů po jednom mandátu. Hnutí ANO, které vyhrálo sněmovní volby, by mohlo svou pozici v Senátu jen posílit, podobně jako hnutí SPD, které nyní zastoupení v horní komoře nemá.

Témata:  Marta Semelová KSČM Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy