Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soužití Romů s Čechy? Na ministerstvu zahraničí se dnes řešilo narovnání vztahů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V sídle ministerstva zahraničí se dnes debatovalo o narovnání vztahů mezi Romy a většinovou společností. Podle zástupce náměstkyně vládní sekce pro lidská práva Davida Beňáka je pozitivní, že na obou stranách jsou lidé, kteří věří tomu, že má smysl pracovat na narovnání konfliktů. Uznal však, že zažité negativní stereotypy se daří odbourávat jen pomalu.

Mezinárodní den Romů připadá na 8. dubna. "Jsme národ, máme své tradice, v Evropě žijeme více než tisíc let a jsme její součástí," řekl Beňák. Romové používají také svou vlajku a mají hymnu. Svátek byl ustaven v roce 1990. V Česku ho vyvěšením romské vlajky připomínají i některé ambasády.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) řekl, že problémy v soužití často plynou z toho, že lidé se nechávají ovládat předsudky. "Takové ty zkratky a zjednodušování a generalizování - udělám třeba jednu nedobrou životní zkušenost s nějakým Romem, tak automaticky všichni jsou špatní - to myslím občas nastává a to by nemělo být," uvedl. Pro zlepšení vztahů je podle něj třeba především vzájemné porozumění a velkorysost.

Beňák uznal, že zažité negativní stereotypy se daří odbourávat jen pomalu. "Deset nebo dvacet let v tomto smyslu není žádní doba," podotkl.

Setkání s přibližně dvaceti Romy z různých regionů a různých profesí se účastnil také ministr spravedlnosti a předseda Rady vlády pro národností menšiny Robert Pelikán (ANO). "Je důležité ukázat, že Romové jsou také lidé z masa a kostí," uvedl.

Pelikán hodlá ukončit své působení v politice mimo jiné kvůli názorům uvnitř hnutí ANO na lidskoprávní témata. Dnes poznamenal, že na české politické scéně jsou rozeseti lidé s extrémními názory.

Témata:  romové Martin Stropnický Robert Pelikán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy