Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice kritizuje Zemana kvůli radě, kterou dal Babišovi

Petr Fiala
Petr Fiala
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lány (Kladensko) - Předsedové opozičních stran kritizují postup prezidenta Miloše Zemana, který dnes v Lánech doporučil premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO), aby pokračoval v jednání o nové vládě s SPD a komunisty.

Hnutí Tomia Okamury označují za extremistické. Ve středu odpoledne přijme Zeman v Lánech předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, o den později za ním pak dorazí Okamura.

"Extremisté z SPD ve vládě by poškodili reputaci ČR v Evropě. Pokud s nimi Andrej Babiš bude vyjednávat, potvrdí, že mu nejde o práci pro lidi, ale jen a pouze o funkci premiéra," uvedl na twitteru předseda ČSSD Jan Hamáček.

Právě sociální demokraté s ANO o vládě jednali, s podporou komunistů by měla v dolní komoře 108 hlasů. Rozhovory zkrachovaly minulý týden na tom, že ANO nechtělo ustoupit od nominace Babiše na premiéra. Odmítlo také přenechat ČSSD ministerstvo vnitra, což podle socialistů mělo být zárukou nezávislého vyšetření případu Čapího hnízda, ve kterém je Babiš trestně stíhán. "ČSSD nabízela možnost funkční vlády, bohužel osobní zájmy AB pro něj byly víc než prospěch země," dodal dnes Hamáček.

Podle předsedy ODS Petra Fialy funguje neformální koalice ANO, KSČM a SPD spolehlivě už od vyhlášení výsledků voleb a Zeman je jejím hlavním architektem. "Není proto nic překvapivého na tom, že ji preferuje i nadále. Je na Andreji Babišovi, zda chce převzít zodpovědnost za vládu s extremisty a s komunisty," napsal Fiala na twitteru.

Předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila Zeman nepřekvapil, pokračuje prý doba Babišova hájení. "Nepřekvapuje ani snaha M. Zemana vtáhnout do vlády extremistické hnutí SPD, kterému prezident vděčí za hlasy v prezidentské volbě," uvedl Pospíšil.

Témata:  Jan Hamáček Petr Fiala Andrej Babiš

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy