Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský premiér Pellegrini přijel do Česka, Babiš ho přijal v Kramářově vile

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Slovenský premiér Peter Pellegrini dnes při návštěvě ČR řekl, že EU hrozí fragmentace a tento proces se zastaví jen v případě, že se budou více respektovat zájmy jednotlivých členských států.

"Vnímáme riziko možné politické i ekonomické fragmentace Evropy," řekl Pellegrini. Takové rozdrobení podle něj hrozí nejen mezi staršími a mladšími zeměmi unie, ale i mezi státy na severu a na jihu kontinentu. "Jen respekt v otázkách našich národní zájmů může přispět k tomu, aby se tento proces zastavil," doplnil slovenský premiér.

Jako nástroj pro silnější prosazování národních zájmů v EU může podle Pellegriniho sloužit visegrádská skupina (V4), jejíž předsednictví Slovensko v červenci převezme. V rámci tohoto předsednictví se bude snažit prosazovat společné zájmy čtyř středoevropských států při přípravě příštího rozpočtu EU a při jednání o nových azylových pravidlech unie. Země V4 shodně odmítají kvóty pro rozdělování uprchlíků a kladou důraz na ochranu vnějších hranic EU a pomoc v zemích, odkud migranti přicházejí.

V4 vidí jako dobrý nástroj pro prosazování českých postojů i premiér Andrej Babiš. "Spojuje nás, že bojujeme za své národní zájmy," řekl o skupině český premiér. Připomněl také takzvaný slavkovský formát, což je spolupráce Česka, Slovenska a Rakouska, který podle něj má pomoci hledat v EU spojence při prosazování zájmů středoevropských států.

Babiš také prohlásil, že Evropská unie potřebuje reformu. Nejdůležitější podle něj je dokončení vnitřního trhu, tedy zajištění volného pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu, aby se pracovníci ani firmy nepotýkali v jiných evropských zemích s překážkami. 

Český a slovenský premiér dnes jednali také o přeshraniční dopravě, která je podle Pellegriniho významná i kvůli tomu, že Česko je pro Slovensko druhý největší obchodní partner a druhá nejčastěji navštěvovaná turistická destinace. Slovenský premiér v této souvislosti oznámil záměr vybudovat vysokorychlostní železnici mezi Bratislavou a Brnem, která by navazovala na úsek do Prahy. Celkově by se trať měla stát součástí evropského železničního koridoru z Bělehradu do Berlína a zajistit, že Česko i Slovensko budou součástí hlavní evropské dopravní tepny.

Témata:  Andrej Babiš Česká republika Slovensko Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy