Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO nevyslyšelo Zemana. O vládě chce znovu jednat s ČSSD

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO chce obnovit vyjednávání o společné vládě se sociálními demokraty. Rozhodly o tom na dnešním jednání předsednictvo a výbor hnutí.

Prezident Miloš Zeman doporučoval Babišovi, aby o vládě nyní jednal s hnutím SPD a KSČM, část představitelů ANO k tomu měla výhrady. A vedení hnutí jim dalo za pravdu. 

Výbor hnutí ANO ukládá vyjednávacímu týmu obnovit jednání s ČSSD.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) 12. dubna 2018

Výbor hnutí ANO ukládá vyjednávacímu týmu obnovit jednání s ČSSD, uvedl na twitteru předseda hnutí a premiér v demisi Andrej Babiš. Předchozí jednání s ANO minulý týden ukončili sociální demokraté.

ČSSD zdůvodnila ukončení předchozího vyjednávání tím, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO uváděli, že ČSSD odmítla velkorysé návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana rozhodnutí ANO komentoval na Twitteru. "Za rozhodovaní o vyjednávacím postupu nesl, nese a ponese plnou odpovědnost pan premiér. Prezident republiky je moderátorem debat zastupců parlamentních stran," uvedl. 

Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura ČTK napsal, že soudci kroku ANO budou voliči, plnou odpovědnost za něj nese hnutí ANO. "Soudci tohoto kroku budou voliči. ČSSD je strana ověnčená skandály, nikdy neplnila sliby a dlouhodobě nemůže garantovat hlasy svých poslanců," zopakoval své výhrady k sociálním demokratům Okamura.

"Tak to vypadá, že budeme svědky pokračující přetahované o ministerstvo vnitra," okomentoval nejnovější vývoj předseda TOP 09 Jiří Pospíšil 

Ani šéf ODS Petr Fiala není příliš optimistický. "Pokud dnešní rozhodnutí hnutí ANO znamená obnovení možnosti, že Česko bude mít vládu s účastí/podporou komunistů, je to pouze krok z deště pod okap," myslí si

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) Miloš Zeman Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie vláda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy