Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známé osobnosti vzpomínají na Formana: Byl to chlap, kterého jsem si vážil, říká Babiš

Miloš Forman
Miloš Forman
Foto: Korzo

Praha - V USA 13. dubna náhle zemřel oscarový režisér Miloš Forman, bylo mu 86 let. Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd řekl, že Forman byl člověk s osobitým a originálním pohledem na lidské žití, jehož peripetie, absurditu, barevnost i krásu uměl mistrně zachytit.

Absolvent pražské FAMU debutoval v roce 1963 snímky Kdyby ty muziky nebyly a Konkurs. Prvním celovečerním filmem byl Černý Petr, pro československou kinematografii pak natočil ještě snímky Lásky jedné plavovlásky (1965) a Hoří, má panenko (1967).

Největší slávy se Formanovi dostalo po jeho odchodu do Ameriky na konci 60. let. V USA po nepříliš úspěšném Taking Off prorazil oscarovým Přeletem nad kukaččím hnízdem (1975). Další filmy, přepis muzikálu Vlasy (1979) a Ragtime (1981), uspěly více v Evropě než v Americe, Amadeus (1984) ale získal osm Oscarů. Po filmech Lid versus Larry Flynt (1996) a Muž na měsíci (1999) stál Miloš Forman naposledy za kamerou před více než deseti lety, když ve Španělsku natáčel Goyovy přízraky (2006).

"Je mi úmrtí Miloše Formana nesmírně líto. Mám jeho tvorbu opravdu rád, imponoval mi jako člověk, obdivoval jsem jeho humor, moudrost a invenci. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým," reagoval ministr Šmíd.

Premiér v demisi Andrej Babiš napsal, že ho Formanova smrt zasáhla. "Byl to chlap, kterého jsem si vážil. Měl jsem rád jeho filmy z šedesátých let, samozřejmě Hoří, má panenko, a taky pozdější, Amadea, Valmonta. Však asi jako každý," napsal na twitteru.

"V pátek 13. dubna neosiřeli jen čtyři kluci a neovdověly jen tři dámy... Odešel největší filmař, kterého kdy měla tahle země, a jeden z největších, které kdy měl svět," uvedl režisér Jan Hřebejk. Forman byl třikrát ženatý a s dvěma ženami měl po dvou synech, pokaždé šlo o dvojčata.

Před dvěma lety se Hřebejk a Miloš Forman přidali k žádosti o odvolání ředitele Národního filmového archivu Michala Breganta kvůli způsobu, jakým archiv digitalizuje zásadní filmy české kinematografie. Dopis tehdy podepsali také Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Juraj Herz, Bohdan Sláma nebo Stanislav Milota.

Témata:  Miloš Forman Jan Hřebejk kultura Andrej Babiš

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy