reklama

Šéf ODS po schůzce novinářům řekl, že se přijel Zemana zeptat, jak vidí současnou politickou krizi. Podotkl, že se nic nového nedozvěděl, schůzka i tak podle něj měla smysl. Potvrdil si, že postoje Zemana jsou takové, jak bylo dosud známo. Řekl, že to pro něj není dobrá zpráva, ale že mu nezbývá nic jiného než jeho postoj respektovat, protože Zeman má "z hlediska ústavy všechny karty v ruce".

Zeman Fialovi potvrdil, že vidí pouze dvě možné cesty, a to vznik vlády ANO a ČSSD za podpory KSČM nebo jednobarovenou vládu ANO podporovanou KSČM a hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). První variantu považuje za pravděpodobnější. Zeman se podle Fialy domnívá, že vyjednávání ANO se sociální demokracií bude úspěšné.

Prezident odmítl, že by o vládě vyjednával jiný představitel ANO než Babiš. Fialovi řekl, že respektuje rozhodnutí vítězného hnutí, které Babiše nominovalo jako kandidáta na premiéra. Za hranici, do které musí Babiš vládu sestavit, Zeman označil průběh června.

Fiala zároveň zkritizoval možnost vzniku kabinetu podporovaného KSČM. Poukázal na aktivní "stalinské" křídlo v této straně a na zahraniční politiku KSČM.

Na Hrad krátce před 15:00 přijel také Bartoš. Ve Sněmovně novinářům řekl, že Piráti se chtějí z "první ruky" dozvědět, jak vypadala jednání prezidenta s Babišem a na čem ztroskotala jednání sociální demokracie s ANO. Ptát se chce i na to, zda Zeman doporučil Babišovi jednání s SPD a s KSČM a z jaké strany tento impulz vznikl. Zeman také ve středu na Hradě přijme předsedu lidovců Pavla Bělobrádka. Na čtvrtek se pak objednal šéf sociální demokracie Jan Hamáček.

Zatímco Babiše a zástupce SPD a KSČM Zeman přijímal minulý týden v Lánech, se šéfy ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD se setkává na Pražském hradě. Minulý týden v televizi Barrandov prezident prohlásil v souvislosti s případnou schůzkou s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, že v Lánech se konají důležitější schůzky a na Hradě ty méně důležité.

O sestavení menšinové vlády, která by ve Sněmovně byla podporována komunisty, vyjednávalo ANO s ČSSD. Jednání ale byla před necelými dvěma týdny ukončena. ČSSD požadovala, aby trestně stíhaný Babiš nebyl předsedou vlády, nebo aby sociální demokracie získala post ministra vnitra či financí. ANO s tím nesouhlasilo. Zeman následně Babišovi doporučil, aby o vládě jednal s SPD a KSČM. Takovou variantu ale minulý týden odmítlo vedení ANO a schválilo návrat k vyjednávání s ČSSD. Zástupci obou stran se sešli v pondělí večer, výsledky schůzky nezveřejnili. Probrat je má nejprve na konci týdne vedení ČSSD.