Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Sněmovně to vřelo kvůli Sýrii: Kalousek kvůli Babišovým obratům "vytřeštěně zíral"

Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09 (25.11.2017).
Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09 (25.11.2017).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna se dnes na žádost ČSSD rozhodla přednostně věnovat situaci v Sýrii, jejíž režim údajně použil chemické zbraně proti svému obyvatelstvu. Důvodem byly především rozdílné postoje představitelů ČR včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) k odvetnému útoku, které na Sýrii podnikly USA, Británie a Francie. Projednání nepodpořili jen zástupci ANO, kteří chtěli záležitost probrat ve sněmovních výborech.

Stanovisko České republiky úplně zřejmé není, nebylo jasné ani stanovisko členů vlády a premiéra, zdůvodnil potřebu debaty předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek. "Myslím, že veřejnost z toho může mít docela hokej," uvedl.

Babiš po sobotním odvetném útoku ve shodě se svými ministry označil zásah za nevyhnutelný; v neděli po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana řekl, že zásah nic neřeší. V pondělí pak předseda vlády uvedl, že západní operace v Sýrii má odstrašit od používání chemických zbraní.

Proto by bylo podle Zaorálka dobré české stanovisko vyjasnit. Opak napomáhá tomu, "aby tady kvetly fake news a konspirační teorie", uvedl Zaorálek. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že pod sobotní stanovisko předsedy vlády by se mohl podepsat, v neděli pak "vytřeštěně zíral", když premiér sobotní stanovisko popřel. "Česká vláda musí mít odvahu podpořit své spojence, jinak o ně přijde," dodal Kalousek.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) uvedl, že téma je mnohovrstevnaté a na program schůze Sněmovny nepatří. "Dobereme se jen k tomu, že mír je lepší než válka, že je lepší mít k zásahu rezoluci Rady bezpečnosti OSN a že je lepší chemické zbraně nepoužít než použít, a to víme už teď," uvedl Stropnický. Uvedl, že český postup byl koordinován se zpravodajskými službami. "Snažili jsem se nepodléhat žádnému náznaku paniky. Věděli jsme, že k aktu dojde, nevěděli jsme, kdy a jakým způsobem," řekl ministr. Stejně jako ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) doporučoval projednání ve výborech.

Předseda komunistů Vojtěch Filip označil ve shodě s předsedou SPD Tomiem Okamurou odvetný útok za akt agrese podle mezinárodního práva a součást snahy svrhnout syrský režim. Okamura odsoudil i vstřícný postoj obou ministrů. Odvetný útok byl podle něj "proveden na základě informací islamistů" a může vyvolat další migrační vlnu. Podpora útoku ze strany NATO a EU je v naprostém rozporu s existenčním zájmem České republiky a českého národa, prohlásil Okamura.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Miroslav Kalousek Martin Stropnický Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy