Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové se pustili do Okamury, Konvičky a Samkové. Jsme také muslimové, říkají

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - I mezi Romy se nacházejí muslimové, kteří potřebují pomoc. Tvrdí to komentátorka serveru Romea.cz Emilie Žigová s tím, že si to řada lidí vůbec neuvědomuje. Následně se vyjádřila k největším českým bojovníkům proti islamizaci.

"Romové ze střední Evropy, zvláště ti čeští, si neuvědomují, že mezi muslimy a syrskými uprchlíky jsou také Romové. O Koránu většina lidí neví vůbec nic, ale na sociálních sítích nemají problém projevovat se stejnými komentáři, jaké používají neonacisté, neofašisté a jiní příznivci extremismu. Naprostá většina muslimů chce žít v míru, spokojenosti a přátelství s okolním světem," uvedla na serveru komentátorka.

Podotkla, že jedním z hlasatelů využívajících nevzdělanost některých lidí je Tomio Okamura. "Pravidelně rozšiřuje lži a vyzývá k nenávisti. Začal protiromsky a nyní v tomtéž pokračuje proti uprchlíků a muslimům. Je to příležitost ke snadno vydělaným penězům – a o to českému gaidžinovi (v Japonsku se tak označují společensky níže postavení míšenci) – nejspíše jde," podotkla.

"U pana docenta Konvičky je to podobné. Cituji z Wikipedie: „Je potomkem českého otce a řecké matky – uprchlice z prokomunistické skupiny ELAS v době řecké občanské války". Konvičkova matka tedy byla uprchlicí a nebýt československých úřadů, nenalezla by zde domov. Přední islamofob zakazuje ostatním to, co bylo předtím přiznáno jeho matce. Vybral si muslimy, na kterých si v rámci Bloku proti islámu buduje svou kariéru. Úspěch díky xenofobii pocítila také advokátka Klára Samková. Bývalá manželka romského aktivisty, který se v Čechách významně podílel na potírání rasismu a xenofobie vůči menšinám, se staví proti islámu," účtuje komentátorka.

Romy by podle ní měla více zajímat druhá stránka věci. "Měli bychom se starat také o to, že mezi muslimy jsou i Romové, kteří často na Blízkém východě patří k těm nejchudším. Pod nátlakem evropských politiků nemohou pokračovat v útěku před válkou a tísní se ve stanech před ploty u tureckých, makedonských a řeckých hranic. Děti, starci, nemohoucí, ženy a muži, jsou nuceni přežívat v zimě, nedostatku hygieny, hladu a strachu o své životy. Nemohou se vrátit, protože nemají kam – jejich domy jsou zničené," upozornila.

Uvedla, že v Sýrii je podle údajů Ministerstva zahraničí ČR mnoho národnostních skupin: „90 % syrští Arabové a dále Kurdové (zhruba 8 %), Arméni, skupiny Čerkesů, Turků, Turkmenů, Peršanů, Židů a Romů". Webové stránky Joshuaproject.net navíc uvádějí o tamějších Romech několik velmi zajímavých informací. "Především místní Romové v Sýrii hovoří jazykem Domari. Přestěhovali se na území dnešní Sýrie z oblastí jižní Asie, zejména Indie, v byzantských časech. Romům se v oblasti Blízkého východu říká také Dom nebo Navar. Romové jsou v Sýrii známí především svým hudebním uměním, kdy jako doprovod hrají svatebčanům. Většina syrských romských táborů se nachází ve venkovských oblastech a lidé v nich žijí kočovným životem. Díky válce téměř 47 000 Domaru lidí trpí nejrůznějšími nedostatky. Romští Domarove se nacházejí také v Aghanistánu, Egyptě, Íránu, Iráku, Izraeli, Jordánsku, Kurdistánu, Líbyi, Tádžikistánu, Spojených arabských emirátech, Uzbekistánu, Západním břehu Jordánu a Gaze. Nejvíce se jich vyskytuje v Egyptě a Íránu. Celkově se jedná o 3 904 000 Romů. 95 procent z nich jsou muslimové," píše Žigová.

Témata:  romové muslimové Tomio Okamura

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.