Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné reklamy na pohřební služby před nemocnicemi, žádají lidovci

Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Vláda dnes nepodpořila předlohu KDU-ČSL o rozšíření zákazu reklamy pohřebních služeb na přístupové cesty k areálům zdravotnických a sociálních zařízení. O nesouhlasném stanovisku kabinetu informoval ČTK tiskový odbor Strakovy akademie. Podle podkladů pro dnešní zasedání vlády by novela nesplnila zamýšlený cíl, případně by mohla vést vzhledem k četnosti těchto zařízení téměř k plošnému zákazu propagace pohřebních služeb ve městech a v obcích.

Lidovci chtějí vymýtit tuto reklamu z přístupových cest k areálům zdravotnických a sociálních služeb do půlkilometrové vzdálenosti od vchodů. Propagaci pohřebních služeb na těchto místech pokládají za neetickou a necitlivou. Vládní legislativci ale upozornili na to, že předloha nevylučuje plochy a nemovitosti, které jsou kolem těchto cest.

V případě, že by předloha plánovaný účel naplnila, ministerstvo pro místní rozvoj v připomínce upozornilo na výklad pojmů zdravotnická a sociální zařízení. Jde podle něj nejen o nemocniční areály, jak je zmiňují předkladatelé v důvodové zprávě, ale také o jednotlivé ordinace lékařů, azylové domy nebo noclehárny. "Praktické zacílení návrhu by bylo ve skutečnosti mnohem širší, než předkladatelé patrně předpokládali," napsalo ministerstvo.

Nyní je reklama na pohřební služby zakázána v areálech zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb včetně jejich oplocení. Autoři předlohy tvrdí, že se poutače často přesunuly před vchody a do bezprostředního okolí nemocnic.

Témata:  vláda pohřebnictví KDU-ČSL

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy