Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku je plno ilegálů? Kontrola cizinců odhalila zásadní problémy

Celní správa
Celní správa
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Celníci a policisté minulý týden při celostátní kontrole odhalili 122 nelegálně zaměstnaných cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. Z kontrolovaných 719 pracujících cizinců to byl každý šestý. Cizinci i majitelé firem, u nichž pracovali, jsou podezřelí z porušení zákona o zaměstnanosti. Zaměstnavatelům za to hrozí sankce až deset milionů korun. Informační povinnost k úřadu práce nesplnili zaměstnavatelé tří čtvrtin kontrolovaných cizinců. ČTK to dnes sdělila mluvčí generálního ředitelství cel Hana Prudičová. Kontrola se zaměřila na subdodavatele automobilového průmyslu.

"Zjištěná porušení vybraných ustanovení zákona o zaměstnanosti budou jednotlivými celními úřady postoupena k dalšímu řízení na místně příslušné Oblastní inspektoráty práce," doplnila Prudičová.

Nejvíce podezření na nelegální práci cizinců ze zemí mimo EU kontrola zjistila v Libereckém, Karlovarském, Královéhradeckém kraji a v Praze. Informační povinnost nedodrželi zejména zaměstnavatelé na Plzeňsku.

Policisté se zaměřili také na potírání trestné činnosti související s nelegální migrací a paděláním dokladů. Výsledky potvrdily trend zaměstnávání cizinců zejména z Ukrajiny a Moldavska bez platného pracovního povolení. Kontrola zjistila 104 lidí při nezákonné výdělečné činnosti a tři lidi, kteří v Česku nelegálně pobývají. Policie zahájila 110 řízení o správním vyhoštění, nejvíce (26) jich bylo v Karlovarském kraji. Dalších 172 se dopustilo přestupku a 57 dostalo blokovou pokutu, jejichž celková výše dosáhla 28.400 korun.

Kontrolní akce nazvané Factory 2018 se zúčastnilo zhruba 200 celníků a 370 policistů. Zkontrolovali 719 pracujících cizinců, z nich 414 bylo občany EU a 305 pracovníků ze zemí mimo EU. Zkontrolovali 72 zaměstnavatelů v Česku. Před týdnem například kontrolovali v areálu Amazonu v Dobrovízi u Prahy, zda jsou všichni pracovníci zaměstnáni legálně.

Témata:  cizinci zaměstnanci celníci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy