Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rittig a nečasová vypovídali před soudem. Jsme nevinní, znělo soudní síní

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Jsme nevinní. To před pražským soudem řekli všichni čtyři obžalovaní v kauze vyzrazení zprávy Bezpečnostní informační služby.

Bývalé šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nečasová (dříve Nagyová) řekla, že informaci by nevynesla, protože by tím ohrozila Nečase, s nímž v té době měla už osmiletý vztah. Lobbista Ivo Rittig kauzu označil za absurdní, obžalobu popřel i Rittigův právník David Michal a exporadce ministra zemědělství Tomáš Jindra.

Olomoucké vrchní státní zastupitelství tvrdí, že se Rittig s Jindrou dověděli od Nečasové a ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) o existenci utajeného materiálu, který dostal Nečas od šéfa civilní kontrarozvědky. Vyvodili prý, že se týká právě jich. Lobbista Rittig proto dohodl schůzku Michala s Nečasovou, která měla obsah szpávy 27. března 2012 vyzradit. Rittig díky tomu mohl „učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány". Nečasové za to hrozí až osmileté vězení, ostatní mohou dostat až tři roky.

Nečasová, kterou k soudu doprovodil její současný manžel Nečas kategoricky odmítla, že by obsah zprávy BIS vyzradila. Vůbec jej prý neznala a navíc by tím riskovala ztrátu zaměstnání. Ohrozila by podle svýc slov svého partnera, k němuž byla "loajální a oddaná". S právníkem Michalem se sice prý sešla, bylo to ale proto, že ji premiér pověřil úkolem, aby tlumočila lidem okolo ministra Bendla Nečasovo rozhořčení nad děním v resortu zemědělství.

Michal doplnil, že se s Nečasovou znal na společenské úrovni a "vyměňoval si s ní drby". Vnímal ji prý jako dobrý kontakt pro advokátní kancelář MSB Legal, ve které pracuje, a to i kvůli případnému získání některé z veřejných zakázek na právní služby.

Rittig tvrdí, že žádné utajované informace nikdy neměl k dispozici ani je nezjišťoval. Obvinění chápe jako součást dlouhodobé snahy o kriminalizaci své osoby. V honu na něj se prý předhánějí olomoučtí a pražští vrchní státní zástupci, stejně jako různé policejní útvary.

Jindra vypověděl, že v předmětné době ho zajímaly informace o jeho dalším osudu v dozorčí radě Budějovického Budvaru, protože měl od Bendla zprávy, že by měl být z funkce po mediální kampani odvolán. O konkrétní utajované zprávě se však prý s nikým nebavil.

Dnešní výpovědi obžalovaných byly oproti očekávání veřejné, protože jak žalobci, tak i jednotliví obhájci se vyslovili pro maximální otevřenost řízení. Obžalovaní shodně odmítli odpovídat na dotazy státních zástupců. Soudce dnes nepřistoupil na výhrady k přehrání odposlechů, které byly podle všech obviněných získány nezákonně, protože je povolil místně nepříslušný soud.

Témata:  Jana Nagyová Ivo Rittig soudy

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy