Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pardubické letiště projde rekonstrukcí, vznikne nová pojezdová dráha

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Pardubice - Společnost East Bohemian Airport (EBA), která v Pardubicích provozuje civilní letiště, uvažuje o stavbě pojezdové dráhy pro malá letadla. S investicí odhadem za 12 milionů korun město Pardubice jako většinový akcionář firmy předběžně souhlasí.

Zastupitelé dnes podpořili záměr výstavby a směnečný program v maximální výši 12 milionů korun. Pokud bude EBA stavět, musí se zadlužit u banky, jež bude chtít za úvěr záruky, které poskytne město.

Rozhodnutí zastupitelstva dává ředitelce EBA Haně Šmejkalové prostor jednat s investorem, který chce v Pardubicích stavět hangár pro malá letadla. K tomu je nutná pojezdová dráha, která ho propojí se vzletovou a přistávací dráhou.

"Potřebujeme vědět, jestli dráhu můžeme stavět, nebo ne. Jsou na tom závislé další investice. Zájemce chce stavět hangár a v budoucnu administrativní budovu," řekla Šmejkalová.

Malá letadla nyní parkují na hlavní stojánce, novým zázemím by se letišti uvolnilo místo pro dopravní letadla, která převážejí mnohem víc cestujících.

Šmejkalová zároveň upozornila, že jednání jsou na počátku, investice se může a nemusí uskutečnit. Variantou také je, že by letiště postavilo pojezdovou dráhu i hangár, pokud to bude výhodnější. Záměr v květnu projedná valná hromada, vyjádřit se bude muset ještě třetinový vlastník akcií, Pardubický kraj.

Letiště odbavuje lety z nového terminálu za 267 milionů korun. Zprovoznilo ho na přelomu ledna a února. Po několika letech úbytku cestujících především z Ruska letišti opět přibývá přepravených lidí. Loni přepravilo 88.000 cestujících, což je téměř třikrát víc než předloni. V roce 2013 však terminálem prošlo bezmála o 100.000 pasažérů víc.

Témata:  letectví a letadla doprava Pardubice letiště

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy