Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak by dopadly volby? ANO oslabuje, ODS přeskočila Piráty

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle dnes zveřejněného volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) má největší podporu ANO (29 %), se srovnatelnou mírou podpory následují ODS (13,5 %) a Piráti (12,5 %) a s velmi malým odstupem pak ČSSD (11,5 %) a KSČM (10 %).

Všem dotazovaným s volebním právem, byla položena otázka týkající se volební účasti. Na otázku odpovědělo kladně 58 % dotázaných („rozhodně ano“ 32 % a „spíše ano“ 26 %), 35 % záporně („spíše ne“ 11 %, „rozhodně ne“ 24 %). Zbytek dotázaných (7 %) zvolil odpověď „nevím“. Podle získaných dat je deklarovaná volební účast o něco nižší než reálná účast v parlamentních volbách v říjnu 2017 (60,8 %).

Volební model není předpovědí výsledků voleb, ale poskytuje pouze informaci o rozložení voličské podpory v době sběru dat. Výsledný volební model pracuje s pravděpodobností, zda respondent dorazí k volbám, a zohledňuje váhání voličů mezi více stranami, vysvětluje soc.cas.cz.

"Podpora hnutí ANO v posledních dvou měsících mírně poklesla. Naopak můžeme pozorovat velmi mírný nárůst preferencí ODS a KDU-ČSL," uvedli autoři průzkumu.

ANO: 29 %

ODS: 13,5 %

Piráti: 12,5 %

ČSSD: 11,5 %

KSČM: 10 %

SPD: 7,5 %

Lidovci: 6,5 %

TOP 09: 4,5 %

STAN: 3 %

Zelení: 1 %

Témata:  volební preference průzkumy volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy