Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sociální demokraté zatím neví kdy a jak budou hlasovat o vládě

Jan Hamáček
Jan Hamáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - ČSSD by měla o účasti ve vládě rozhodnout v referendu. Předsednictvo strany to doporučí sociálním demokratům na dnešním jednání jejich ústředního výkonného výboru, řekl novinářům předseda strany Jan Hamáček. Termín referenda bude záležet na ukončení vyjednávání s ANO a KSČM, stanovit by jej mělo předsednictvo, dodal Hamáček.

"Výbor by měl hlasovat o tom, za jakých podmínek a kdy se uskuteční referendum o vstupu do vlády s Andrejem Babišem," řekl novinářům před jednáním výboru místopředseda stany Roman Onderka.

Předsednictvo podle něj bude navrhovat, aby se v referendu hlasovalo tajnou volbou na místních organizacích, a to klasickou formou, nikoliv elektronicky. Elektronickému hlasování brání podle Onderky zatím nepotvrzená změna stanov strany. Výsledek by měl být platný v případě, pokud by se hlasování zúčastnila nejméně čtvrtina členů ČSSD, dodal Onderka.

Vedení ČSSD před týdnem souhlasilo s obnovením jednání s ANO o vládní koalici, přestože ANO odmítlo splnit podmínku, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný člověk. Podmínka se aktuálně týká předsedy ANO Andreje Babiše. ANO nicméně socialistům nabídlo pět ministerstev včetně sporného vnitra. Sociální demokraté nově chtějí, aby koaliční smlouva zavázala premiéra do týdne rezignovat, pokud všichni ministři ČSSD podají demisi.

Proti účasti ve vládě se postavili senátoři ČSSD. Kromě účasti trestně stíhaného šéfa ANO ve vládě jim vadí, že by se menšinový kabinet ČSSD a ANO musel opírat při hlasování o důvěře o komunisty. Senátoři poukázali také na dosavadní hlasovací spojenectví ANO s komunisty a SPD ve Sněmovně.

Témata:  Jan Hamáček Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO vláda referendum

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy