reklama

Koncepce se zabývá dalším rozvojem v oblasti techniky, automatizací systému střežení, doplňováním personálu nebo oblastí nemovité infrastruktury. "Museli jsme vycházet z hlavního úkolu, kterým je strážní služba," poznamenal. Pro lidi nejvíce viditelnou čestnou stráž hlídající hradní brány Kývala označil za "třešničku na dortu". Na ochranu Hradu a zámku Lány dohlíží denně 70 strážných.

Za poslední roky se podařilo vedení Hradní stráže a armádním personalistům doplnit jednotku na 98,5 procenta, což Kývala označil za velký úspěch. Zájem o službu je podle něj velký. V současné době má Hradní stráž tabulkově 672 vojáků a 43 občanských zaměstnanců.

Kývala očekává, že bude potřeba řady Hradní stráže ještě rozšířit. Rozsah úkolů podle něj snižuje možnost výcviku. "Je na něj strašně málo času. Měli bychom se dostat do stavu, kdy budeme moct říct, že svým výcvikem nejenom udržujeme své schopnosti, ale rozvíjíme je i dál," podotkl. Nábor by podle něj ale neměl být výrazný.

Zájemci o službu u Hradní stráže musí splnit řadu nadstandardních požadavků včetně například předepsané výšky, nesmí mít tetování na viditelných místech nebo musí projít přísnějšími psychotesty. Získat také musí od Národního bezpečnostního úřadu bezpečnostní prověrku. Zatímco podmínky vstupu do armády splní asi každý čtvrtý zájemce, k Hradní stráži může nastoupit asi každý sedmý, kdo projeví zájem. Kritéria ale Kývala měnit nechce. "Jednotka Hradní stráže musí nějakým způsobem působit, vypadat, jsme výkladní skříň ozbrojených složek," zdůraznil.

Kromě klasické strážní služby je mezi vojáky Hradní stráže mnoho specialistů, ať už odstřelovačů, kynologů nebo třeba řidičů motocyklů. Ti mají za úkol například zajišťovat čestný doprovod oficiálním návštěvám představitelů cizích států. Jejich výcvik je podle Kývaly poměrně intenzivní, cvičí i společně se zástupci ochranné služby nebo Bezpečnostní informační služby. "Aby jejich schopnost byla na opravdu vysoké úrovni, to zabere hodně času," poznamenal.

V současné době používané motocykly jsou podle Kývaly již staré, letos by proto měla Hradní stráž nakoupit nové. Pořizovat bude 16 silných silničních motocyklů a dva, které mohou být využívány třeba pro kurýrní službu.

Hradní stráž také plánuje nákup nových zbraní. "Hradní stráž má z podpůrných zbraní jen zastaralé (pancéřovky) RPG 7, budeme muset doplnit podpůrné zbraně, jako je kulomet, případně nějaká bezzákluzová zbraň," řekl Kývala. Hradní stráž se podílela i na specifikaci vylepšení technických opatření na zabezpečení Hradu, například kamerového systému.

Každoročně vojáci na Hradě zadrží desítky turistů nebo Čechů, kteří především v noci poruší bezpečnostní opatření a snaží se například přelézt plot do Hradu. Podle Kývaly si buď chtějí zkrátit cestu, zabloudí nebo jdou třeba "z flámu".

Hradní stráž letos oslaví 100 let od svého vzniku. Připomene si ho třeba ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem především fotografickou výstavou Stráž na Hradě pražském, která bude zahájena 27. června při oslavách Dne ozbrojených sil. V prosinci pak Hradní stráž plánuje slavnostní nástup.