Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Pandur: Přísnější trest pro Dalíka? Zastání našel v Topolánkovi

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Zpřísnění původního trestu na osm let vězení a zvýšení peněžitého trestu na téměř 22 milionů korun požaduje náměstek pražské vrchní státní zástupkyně Adam Bašný pro lobbistu Marka Dalíka. Uvedl to dnes při před pražským vrchním soudem, který projednává odvolání v kauze korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Odvolání podal i Dalík, jehož advokáti podle očekávání požadují zrušení rozsudku.

Dalík dostal pět let vězení a peněžitý trest pět milionů korun. Odvolací soud dnes po shrnutí dosavadního soudního řízení, které trvá téměř dva roky, vyslechl Dalíka a bývalého premiéra Mirka Topolánka, jehož byl poradcem. Dalík odmítl vypovídat a odkázal na svá dřívější vyjádření před soudem, kde vinu odmítl.

Policisté vyšetřovali Dalíka na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Ten v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Topolánek se dnes Dalíka zastal stejně jako v minulosti. Bývalý premiér tvrdil, že o žádném korupčním jednání nevěděl. Soud, který nepravomocně Dalíka poslal za mříže, však ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že Dalík chtěl peníze získat pro někoho ze členů vlády. Konkrétní jméno ale soud neuvedl.

Podle žalobce Bašného se jednání Dalíka podařilo bezpečně prokázat. Zastává ale názor, že se pokusil o podvod. Soud případ vyhodnotil jako pomoc k trestnému činu přijetí úplatku. Zpřísnění trestu Bašný zdůvodnil mimo jiné závažností jednání, které podle něj měl Dalík promyšlené.

Dalíka od začátku případu zastupuje advokát Tomáš Sokol, který si k odvolacímu řízení přivedl i kolegu Tomáše Gřivnu. Očekává se, že jejich závěrečná řeč bude poměrně dlouhá. Sokol v úvodu mimo jiné zpochybnil rozsudek městského soudu a posouzení celého případu. Podle něj se neprokázalo jednání, které je popsáno v obžalobě, nebo byla porušena práva Dalíka na spravedlivý proces. Právníci tak podle všeho navrhnou zrušení původního rozsudku a budou chtít, aby byl Dalík zproštěn obžaloby nebo aby byl případ vrácen na začátek k novému projednání.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Témata:  Marek Dalík kauza nákupu transportérů Pandur soudy Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy