Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle Zacharovové NATO o novičoku lhalo, Zemana dává za příklad

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Twitter

Moskva - Severoatlantická aliance by měla vysvětlit, proč tajila informace o otravné látce novičok v Česku. Uvedla to dnes před novináři mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová v souvislosti se čtvrtečním vyjádřením českého prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku v malém množství. Věří, že pravda o výrobě či výskytu novičoku i v dalších aliančních státech dříve či později vyjde najevo. "Jsou tady rozpory, kterým se lidově říká lež," poznamenala.

Prezident Zeman podle mluvčí neprozradil nic, co by už Rusko dříve nevědělo, a proto také Moskva již dříve upozorňovala, že novičok jsou schopny vyrábět i další alianční státy. Místo toho, aby odpovědní vládní činitelé si nechali tuto skutečnost prověřit, jak v Česku učinil svým pokynem tajným službám prezident Zeman, na Moskvu se snesl příval nařčení a urážek. "Nejstrašnější je, že ruské diplomaty vyhostili z Česka právě kvůli prohlášení, že Česko má kapacity na výrobu novičoku," prohlásila Zacharovová.

Mluvčí věří, že časem pravda o novičoku vyjde najevo podobně, jako tomu bylo v případě obvinění Iráku z výroby zbraní hromadného ničení, které předcházelo americko-britské invazi do této země.

"Tady se odehraje totéž (...) nakonec se ukáže, jaké další členské státy NATO mají kapacitu tzv. novičok vyrábět," poznamenala. "Následujte Zemana a udělejte to, co je třeba udělat," apelovala na alianční státy.

Položila ale i otázku, kdo kontroloval zničení novičoku v Česku, o kterém hovořil Zeman.

Zacharovová již dříve použila čtvrteční vyjádření českého prezidenta jako argument k obvinění britské vlády, že klame v případu otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury na jihu Anglie. Případ, provázený vyhoštěním desítek diplomatů z obou stran, prohloubil roztržku mezi Ruskem a Západem.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. "Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté byl zničen. Víme kdy a víme kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil český prezident v TV Barrandov.

Témata:  Rusko NATO (Severoatlantická aliance) Miloš Zeman chemické zbraně diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy