reklama

"Nervově paralytický jed, který byl použit při útoku ve Velké Británii, nese označení A234, a jedná se tedy o jinou variantu, než která byla zkoumána českým Vojenským výzkumným ústavem v Brně," stojí v prohlášení české diplomacie. V Česku byla zkoumána látka s označením A230. Vyráběla se v malém množství a vždy byla okamžitě zlikvidována. Diplomacie vyloučila, že by látka mohla být zneužita.

"Informace zpravodajských služeb, které se nyní objevují v médiích stran výskytu látky zvané novičok v České republice, jsou ve své většině v utajeném režimu," upozornilo ministerstvo. Diplomacie proto nechce a nemůže zacházet do detailů.

Prezident Zeman ve čtvrtek řekl, že česká armádní tajná služba látku s názvem A230 explicitně označila za novičok. Dodal, že je pokrytecké tvrdit, že novičok se v České republice neobjevil.

O tom, že jed novičok, kterým byl v březnu otráven Skripal a jeho dcera, pocházel z Česka, mluvila krátce po útoku ruská diplomacie. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), vojenští odborníci či Ústav pro jadernou bezpečnost už dříve prohlásili, že novičok se v Česku nevyráběl. Babiš koncem března řekl, že Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok. Také ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) a šéf české diplomacie Martin Stropnický (oba ANO) se proti tvrzení Moskvy ostře ohradili.