reklama

České úřady dnes zdůraznily, že v ČR se podobné látky vyrábějí pouze v mikroskopickém množství a že prezident hovořil o látce nesoucí jiné označení než jed použitý v anglickém Salisbury. Podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mohlo být při březnovém útoku použito řádově vyšší množství 50 až 100 gramů.

"Je to další výmluvná ilustrace neudržitelné pozice, kterou předvedlo vedení Velké Británie," prohlásil o Zemanových slovech mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle něhož se český prezident postaral o "další potvrzení, že celý příběh se Skripalovými je absolutní provokací a hazardem".

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová označila Zemanův výrok za vyvrácení "žvástu vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se jakoby vyráběl pouze v Rusku". Severoatlantická aliance by podle ní měla vysvětlit, proč tajila informace o novičoku v Česku. Podle ruské mluvčí se nakonec ukáže, že kapacitu vyrábět novičok mají i další členské státy NATO.

Případ provázený vyhoštěním desítek diplomatů z obou stran prohloubil roztržku mezi Ruskem a Západem. Moskva dlouhodobě rázně odmítá britské tvrzení, že útok z počátku března je jejím dílem.

České ministerstvo zahraničí dnes zdůraznilo, že Zeman hovořil o jiné látce, než byla podle Británie použita při útoku. Zatímco Zeman mluvil o nervově-paralytické látce označované jako A230, kterou pro účely testování loni vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně, v Salisbury byli Skripalovi podle Londýna otráveni látkou A234.