Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výběr šéfa SÚKL bude pokračovat, vyřazení Storové je neplatné

lékaři
lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Výběr nového ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude podle Zdravotnického deníku pokračovat. Vyřazení jediné účastnice, pověřené ředitelky Ireny Storové, bylo neplatné. Rozhodnutí státního tajemníka ministerstva zdravotnictví Ivo Benedy zrušil jeho nadřízený, náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Zdeněk Blahuta, který ústav vedl do listopadu, odešel na vlastní žádost.

Státní tajemník ministerstva vyřadil jedinou uchazečku a výběrové řízení zrušil. Storová, přestože byla zástupkyní ředitele SÚKL, podle něj nebyla představeným podle služebního zákona, a proto se nemohla do tendru přihlásit. Postránecký na základě její stížnosti na vyřazení zrušil usnesení státního tajemníka a konkurz bude pokračovat. Vznikne výběrová komise, která Storovou posoudí. Vyjádření ministerstva zdravotnictví k tomu, kdy by mohl být nový ředitel oficiálně jmenován, ČTK zjišťuje.

SÚKL má na starosti například povolování nových léků nebo jejich kontroly. Shromažďuje také údaje o nežádoucích účincích. Zajišťuje i provoz systému elektronických receptů, které začali lékaři povinně vydávat od začátku tohoto roku.

Systém kritizovala lékařská veřejnost, lékárníci i pacienti, je podle nich nevyzkoušený a nepřináší žádné výhody. Praktičtí lékaři tvrdí, že je systém zdržuje až hodinu denně. Nové vedení ministerstva lékařům garantovalo, že první rok za jeho nepoužívání nebude udělovat pokuty. Od začátku příštího roku chce spustit jeho další funkce jako kontrolu duplicit a vzájemného působení léků nebo takzvaný lékový záznam, tedy seznam všech užívaných léků pacienta, do kterého budou moci nahlížet všichni jeho lékaři.

Bývalý ředitel ústavu Blahuta krátce před svým odchodem v dopise adresovaném tehdy předsedovi ANO a nyní premiérovi v demisi Andreji Babišovi napsal, že SÚKL je na systém elektronických předpisů připraven, i když odpůrci tvrdí opak. Hlavním důvodem odporu jsou podle něj vazby mezi lékaři a lékárníky nebo lékaři a farmaceutickými firmami a účelovost předepisování léků. Lékaři i lékárníci to ale odmítají.

Témata:  Státní Ústav Pro Kontrolu Léčiv (SÚKL) lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy