Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohrdají Sněmovnou, Babiš by měl být potrestán, kritizují poslanci své kolegy

Věra Jourová, Andrej Babiš a Martin Stropnický /všichni ANO/
Věra Jourová, Andrej Babiš a Martin Stropnický /všichni ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

ANKETA – Především z řad opozice se ozývá kritika některých ministrů, kteří nechodí na pravidelné interpelace. Ministr financí Andrej Babiš navíc v pátek nebyl ve Sněmovně a to i přesto, že měl v závěrečném kole představit šest předloh. Podle mnohých je to však pohrdání Sněmovnou a podobné hříšníky by měl čekat postih.

„Pokud nepřítomnost jedince zablokuje jednání celé Sněmovny, jde o hrubou chybu a měl by být vyvozen nějaký závěr," uvedl pro server EuroZprávy.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Parlament vládě dává důvěru, tedy vy ministry neměl obtěžovat. Nikdo je přeci nenutí lézt do vlády.. je na premiérovi, aby si je srovnal. U ministrů poslanců si dovedu představit i postih za zanedbávání mandátu. Rozdávat někde koblihy je tak trochu pohrdlivé," myslí si místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Naopak podle poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové postihy nic nevyřeší. „Ministr Babiš již poněkolikáté byl na dovolené či rozdávat koblihy v době projednávání bodů, které on sám předložil Sněmovně. Voliči by si to měli pamatovat," uvedla pro redakci EuroZpráv.cz.

„Andrej Babiš není schopen pochopit, že stát není jeho firma. Že vláda odpovídá Poslanecké sněmovně a ne naopak. Ale že už nechodí ani na 3. čtení vlastních návrhů, svědčí o tom, že ho zákony nezajímají. Prostě se stará, ale jen o svoje firmy a svoji popularitu," tvrdě se do šéfa hnutí ANO pustil Marek Benda z ODS.

„Myslím, že neúčast premiéra a dalších ministrů na interpelacích je spíš věc politické kultury. Trest za pohrdání prací ve Sněmovně a opozicí by měli stanovit občané ve volbách. Mně osobně už po třech letech této vlády ani tak nevadí, že Sobotkova a Babišova vláda ignoruje interpelace a práci ve Sněmovně, protože už je znám a vím, že kážou vodu, ale pijí víno – a změnit to mohou jen občané ve volbách," řekl pro EuroZprávy.cz šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

„Problémem je spíše třeba to, že nepřipustí k jednání legislativní návrhy opozice a pravda ani některých vlastních poslanců, takže celá Sněmovna ztrácí smysl, protože koalice odmítá jakýkoliv opoziční návrh bez ohledu, za je dobrý či ne. Pak přijdou novináři a ptají se nás, co jsme udělali a my musíme říct, že naše návrhy byly zahozeny a kupodivu ten špatný není koalice, která válcuje a neguje naši práci, ale my," zlobí se poslanec. Poukazuje, že on a jeho strana předložili hned několik zákonů, které se týkaly přímé volby, odvolatelnosti politiků nebo trestní odpovědnosti politiků a soudců.

Témata:  anketa Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy