Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak reagují politici na Merkelovou a Erdogana? Server si připravil odpovědi

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Praha – Německá kancléřka Angela Merkelová ve své zemi čelí ostré kritice za to, že kvůli dohodě uzavřené mezi EU a Tureckem teď prezident Recep Tayyip Erdoğan může vydírat Evropu. Mluví se přitom o tom, že podobné dohody by mohly být uzavřeny i s některými africkými zeměmi, ze kterých do Evropy přichází uprchlíci. Odpovědi politiků přinesl server EuroZprávy.cz.

„Dohody vždy a se všemi. Možná to ode mě bude znít zvláštně, ale Erdogan se jen snaží zachránit Turecko. Dříve tam jezdilo osm milionů Rusů, dnes je to katastrofa, Ankara bojuje s Islámským státem. Už z minulosti víme, že je Turecko tvrdý vyjednavač," myslí si poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Na vině jsou podle něj ti, kteří už ve 20. letech připravili plán na omlazení a dosídlení Evropy. „Dohody s africkými zeměmi také můžeme uzavírat, druhý den ale nemusí platit. Tamní vlády padají, třeba Libye je v rozkladu," dodal.

„Smyslem podobných dohod je postarat se o migranty mimo území EU – ne plnit různá tajná přání, která s tím nesouvisí. Jednat se musí, ale bez ustupování absurdním požadavkům," reagoval v SMS zprávě pro redakci EuroZpráv.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Podobně to vidí i poslanec ČSSD Stanislav Huml. „Readmisní dohody jsou nezbytné. Jinak Evropa nemá kam nelegální migranty vracet. Ovšem nelze přistoupit na vydírání. Bezvízový styk s Tureckem je obrovské bezpečností riziko. Hlasoval jsem ve Sněmovně pro usnesení, kterým jsme jej odmítli a na tom názoru setrvávám," řekl Huml.

„Kritika Angely Merkelové a nositelů podobných názorů je zcela oprávněná. Domnívat se, že africké země dodrží své případné dohody a závazky z nich plynoucí, je násobně naivnější, než očekávat to od Turecka i Řecka. Současní lídři Evropy (kteří de facto žádnými lídry nejsou – viz Merkelová) ji vedou do velkých problémů," uvedl pro EuroZprávy.cz nezávislý poslanec Karel Fiedler.

„Dění kolem této dohody jednoznačně potvrzuje, že se jedná o špatně vyjednaný kompromis. Navíc se objevují i pochybnosti o její právní vymahatelnosti. Dohodu s Tureckem považuji za potvrzení nekompetence a neschopnosti představitelů unie nalézt jakékoliv účinné řešení migrační krize. Jsem ale přesvědčena, že to neznamená, že by jednání s tranzitními zeměmi neměla pokračovat. Dohoda s těmito zeměmi je klíčová, musí ovšem vést k zastavení přílivu uprchlíků a poskytování finančních prostředků musí být provázeno jasnou kontrolou efektivity využití těchto prostředků," řekla poslankyně ODS Jana Černochová.

„Turecký prezident je jiná story. Bohužel pro mě je velmi nevypočitatelná osoba. Nicméně s dohodou s ostatními státy souhlasím. Musíme zastavit nekontrolovanou migraci do Evropy, protože to ohrožuje naši stabilitu," reagoval v SMS zprávě pro EuroZprávy.cz europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Témata:  anketa Turecko EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy