Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici se vyjádřili ke sporům v koalici a reorganizaci policie. Nebrali si servítky

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

ANKETA - Koalici rozděluje názor na připravovanou reorganizaci policie, hlasitě se přou především Ministr vnitra Milan Chovanec a ministr financí Andrej Babiš. Na čí straně je pravda? Skončí kvůli tomu vládní koalice? A co lze očekávat od schůzky mezi oběma ministry a prezidentem Milošem Zemanem? Na to jsme se zeptali českých politiků.

„Politici se nemají míchat do práce policie a kompetencí policejního prezidenta. Pan Babiš žádá nemožné. A prezident může splnit roli moderátora, nic víc," uvedl v SMS zprávě pro EuroZprávy.cz poslanec ČSSD a bývalý policista Stanislav Huml.

Podle zástupce KDU-ČSL naopak změny měly být konzultovány. „Myslím, že pan ministr Chovanec o tak zásadním kroku, jak je reorganizace policie, měl minimálně informovat koaliční partnery. V tom s panem Babišem souhlasím. A schůzku prezidenta s oběma vítám, to je jeho role," myslí si lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Podle mého pocitu pan ministr Babiše svém (a jeho spřátelených policistů) vidění světa přehnal atak na své koaliční partnery. A pozdě si uvědomil, že se mu vlastně z vlády vůbec nechce odcházet. Vždyť ten stát a ministerstvo financí jsou výbornou dojnou krávou pro Agrofert. Takže hledá způsoby, jak oslabit svá původně silácká vyjádření a ve vládě zůstat. Podle mě bouře za chvíli odezní," řekl poslanec ODS Marek Benda.

„Žabomyší spor, který přerost sám sebe a bude mít jen poražené. A občan, ten jen nevěřícně zírá. Ovšem pro nadcházející okurkovou sezónu je to lepší, než kruhy v obilí," reagoval v SMS zprávě redakci EuroZpráv.cz senátor ODS Jaroslav Kubera.

„Myslím, že spor nemá dobré řešení – je rok před parlamentními volbami a reorganizace policie je jasný signál, že kdo nebude loajální k partě Sobotka a Kalousek, tak vypadne ze hry, ať je to policista nebo koaliční partner. Navržené změny v policii mají 'svou logiku' – Sobotka ani Kalousek ani ODS nechtějí, aby se před volbami utrhla policie ze řetězu a začala vyšetřovat cokoliv spojeného s politikou. Případ Nečase je dostatečně poučil a je tedy z jejich pohledu třeba orgány činné v trestním řízení s předstihem varovat, že nikdo na politiky sahat nebude. Pan prezident, který je na straně policistů, s tím zřejmě také nic neudělá – všechna moc je v rukou premiéra Sobotky," uvedl pro EuroZprávy.cz šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

„Nemyslím si, že by měl prezident vstupovat do vnitropolitických debat. V koaliční smlouvě žádná zmínka o reorganizaci ÚOOZ a UKFK není. Takže jeden o problém koaliční smlouvy, ale o nepřijatelné přetahování o vliv. Otázka ústavní dělby moci a nezávislost policie je vážná věc a doufám, že si to zodpovědní na Bezpečnostní radě státu vyříkají. To už by hlavu státu zajímat mělo. Týká se to i integrace soudní moci do práce policie. Státní zastupitelství řídí trestní řízení, ne organizaci policie. Jinak by byly spekulace o uchvácení moci relevantní," uvedl pro EuroZprávy.cz Jiří Dolejš (KSČM)..

„Čím dál více tuto záležitost vnímám spíše jako záminku k další koaliční přestřelce, než prioritně problém okolo policie. Do skutečné podstaty věci bude možná zasvěceno jen několik vyvolených osob. Pochybnosti v celé věci mám zejména v tom, jak prudce tento problém vygradoval v posledních dnech. Souhlasím tentokrát spíše s vicepremiérem Babišem. Dosavadní práci útvaru Roberta Šlachty jsem dosud vnímal jako možnost zavedení principu vymahatelnosti zákona na všech bez rozdílu. Tedy principu, který klasickým stranám nikdy moc nevoněl.   A tahanice o tom, kdy vůbec má ministr vnitra rozhodnout o reorganizaci policie, zda v úterý, nebo ve středu, to je už opravdová koaliční bramboračka," domnívá se nezařazený poslanec a člen hnutí Řád národa Karel Fiedler.

„Velcí kluci z koalice se sice nesnášejí, ale nemůžou si ani moc dovolit jít proti sobě. Podle mne je to spíše takové ukazování ramen, kluci se naparují, kdo je větší borec. Nakonec si nejspíš stejně padnou kolem ramen, navzájem si toho potřebují totiž ještě tolik odhlasovat! .... to už jsem ve Sněmovně na vlastní oči viděl vícekrát.   Prezident by do sporu kolem policie (byť hlavně mezi ministry) zasahovat vůbec neměl. Ale po tom, co tohle řeší už skoro celá politická scéně (což je absolutně nepřijatelné) je to už zanedbatelný zádrhel. Tragikomedie po Česku," dodal pro EuroZprávy.cz Fiedler.

Témata:  anketa Policie ČR Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.