Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude od příštího týdne předsedat radě organizace proti chemickým zbraním

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Česká republika bude od příštího týdne předsedat Výkonné radě Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Roli předsedkyně druhého nejvýznamnějšího orgánu seskupení bude od 12. května vykonávat stálá představitelka Česka při OPCW Jana Reinišová. Letos se rada zabývala například použitím chemických zbraní v Sýrii nebo případem otráveného agenta v Británii. Úkolem předsedy je pomoci při hledání kompromisů mezi členskými státy, řekla Reinišová ČTK.

"Role předsedy spočívá ve svolávání zasedání, navrhování programu ve spolupráci s technickým sekretariátem OPCW a zejména v řízení samotného jednání. Předseda ve své funkci působí nestranně a snaží se hledat dohodu či kompromis mezi všemi členskými státy. Téma je pro organizaci pořád stejné od jejího založení - zabránit použití chemických zbraní kýmkoliv kdekoliv na světě," uvedla Reinišová.

Výkonná rada řídí činnost OPCW v průběhu roku. Tvoří jí státy zastupující jednotlivé světové regiony. Z nich je na rotačním principu vždy na rok volen předsedou velvyslanec jedné země z dané regionální skupiny. Rada zasedá pravidelně třikrát až šestkrát do roka. V mezidobí mohou být v případě potřeby svolávána i zvláštní zasedání k projednání závažných aktuálních otázek - letos se na nich zabývala chemickými útoky v Sýrii nebo otravou někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii.

Posláním OPCW je dosažení světa bez chemických zbraní. Členské země, kterých je 192, se k tomuto cíli zavázaly při vstupu do organizace. Povinností států je nahlásit své zásoby nebezpečných látek a postupně je likvidovat. Na plnění závazků dohlížejí inspektoři organizace.

Témata:  Česká republika chemické zbraně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy