Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští poslanci se bouří. Nesouhlasí s Junckerovou účastí na Marxových oslavách

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní výbor pro evropské záležitosti kritizuje účast předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera na pátečních oslavách 200. výročí narození Karla Marxe. V dnes přijatém usnesení označil Junckerovu přítomnost na akci za ukázku necitlivosti ke středo- a východoevropským zemím Evropské unie. V tiskové zprávě to oznámil člen výboru a místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. Junckera ze stejného důvodu kritizují také čeští lidovci. Podle nich by měl zvážit rezignaci.

Předseda Evropské komise Juncker musí vědět, že se nás jeho jednání výrazně dotklo, vysvětlil Skopeček důvody, proč usnesení předložil. "Zvláště vůči východním a středoevropským členským státům EU, které plně nesly tragické důsledky marxistických experimentů, je takový krok předsedy Evropské komise ukázkou naprosté necitlivosti a výsměchu k jejich historii," uvádí usnesení výboru. Skopeček chce v následujících dnech požádat českou eurokomisařku Věru Jourovou, aby se od jednání šéfa Evropské komise v této věci distancovala.

Junckerova přítomnost na oslavě narození jednoho z duchovních otců komunismu dnes odsoudilo také předsednictvo KDU-ČSL. Lidovci se distancovali od Junckerova projevu na akci a ke stejnému kroku vyzvali i Evropskou lidovou stranu. "Předsednictvo KDU-ČSL vyzývá J. C. Junckera ke zvážení rezignace na post předsedy Evropské komise," uvádí se v usnesení. Strana navíc pověřila svého předsedu Pavla Bělobrádka, aby jako představitel země s negativní historickou zkušeností s komunismem tento postoj sdělil na summitu evropských lidovců v Sofii.

Předseda Evropské komise Juncker na oslavách Marxova výročí v německém Trevíru mimo jiné řekl, že filosof a revolucionář Karl Marx by měl být vnímán v kontextu své doby. "Za to, že jeho pozdější následovníci použili hodnoty, které formuloval, a slova, která k popisu těchto hodnot nalezl, jako zbraně proti jiným, nelze povolávat k zodpovědnosti Karla Marxe," dodal Juncker.

Témata:  Jean-Claude Juncker Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy