Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pitomio je jako karikatura, odůvodňuje NS svůj verdikt

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Na zkomolení jména a jeho spojení s hanlivým výrazem je nutné pohlížet podobně jako na kreslenou karikaturu, která zveličuje, přehání a ironizuje, jen místo jména pracuje s podobou. Pokud stojí na reálném základě a nepřekračuje meze, je přípustná. Politici navíc musí projevit vyšší stupeň tolerance než lidé mimo veřejný prostor. Nejvyšší soud (NS) to uvedl v rozhodnutí, jímž zamítl dovolání místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury (SPD) ve sporu kvůli použití přezdívky Pitomio.

"Vzhledem k tomu, že karikatura používá výrazových prostředků sobě vlastních, je třeba na způsob jimž se vyjadřuje, nahlížet shovívavěji, nelze však připustit, aby zcela zjevně přesáhla meze přiměřenosti v poměru ke sledovanému cíli kritiky - tzv. intenzívní exces," stojí v odůvodnění, které soud zpřístupnil dnes, zatímco výrok byl veřejně známý už ve čtvrtek.

Justice se podle NS v Okamurově kauze obecným zásadám nezpronevěřila, proto politik s dovoláním neuspěl. V platnosti zůstal rozsudek, na jehož základě se sice vydavatelství Czech News Center muselo na webu omluvit za dva články v týdeníku Reflex z roku 2013, kde bylo označení Pitomio podle soudů samoúčelné, ale Okamura nevysoudil odškodnění, navíc justice v obecné rovině připustila možnost použít přezdívku Pitomio v rámci oprávněné kritiky.

V dovolání stálo, že justice se při posuzování přiměřenosti označení Pitomio odklonila od zásady, že užití natolik expresivního výrazu "je přípustné pouze ve výjimečných případech jako reakce na extrémní prohlášení adresáta takovéhoto označení". NS měl podle Okamurova dovolání přemýšlet také nad tím, zda je zkomolenina spojená s hanlivým výrazem přípustným zásahem do práva na ochranu jména a důstojnosti a zda jde o přípustnou hodnotící kritiku, pokud namísto hodnocení názorů či výroků je hanlivě označován sám jejich nositel.

NS dospěl k závěru, že pokud se například podoba člověka může stát předmětem karikatury, pak ani nelze vyloučit analogickou možnost zkarikování jména. "I v tomto případě se proto obdobně uplatní zásada, že karikatura náleží do podmnožiny hodnotících soudů, jedná se o jiný způsob kritiky, jež svým terčem činí určitý charakterový rys, tělesnou vlastnost, čin konkrétní karikované osoby, na který pomocí ironie a nadsázky upozorňuje a tímto způsobem kritizuje," rozhodl soud.

Umění karikatury nespočívá podle NS v přiměřenosti a nestrannosti, naopak z principu bývá ostrá. "Stejně jako kritika, je karikatura hodnocena jak podle svého obsahu, tak podle formy, jíž je na určitou skutečnost upozorňováno. Pro karikaturu je typické, že zveličuje, přehání a ironizuje, a proto nezbytným předpokladem pro bezchybné právní posouzení je odstranění satirického hávu, do nějž se halí; vlastní informace i karikatura musí spočívat na reálném základě, byť minimálním," popsali soudci v rozhodnutí.

Městský i Vrchní soud v Praze v kauze zdůrazňovaly, že expresivní a nelichotivé výrazy média nemají proti politikovi používat samoúčelně. Nicméně pokud jde o součást legitimní kritiky konkrétních postojů či výroků, možné to je. V případě Okamury justice zohlednila také jeho vlastní mediální prezentaci: vystupuje provokativně, propaguje politickou nekorektnost, rád volí silná slova, snaží se působit kontroverzně. Pitomio je výraz expresivní nelichotivý, ale nikoliv a priori vulgární.

Témata:  Tomio Okamura Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy