Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak usnadnit voličům život po evropsku? Někdejší europoslanec varuje před velkými problémy

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Korespondenční volba vyvolala v Rakousku spory ohledně výsledku voleb, v některých obcích prý sčítání takových hlasů neproběhlo podle pravidel, Svobodní, jejichž kandidát Norbert Hofer nakonec skončil poražen, mluví o tom, že se obrátí na „nezávislý orgán“ a popřípadě celou věc požene k soudu. Podle někdejšího europoslance a člena Institutu Václava Klause Ivo Strejčka je to vše příklad toho, jak politici chtějí „voličům po evropsku usnadňovat život“.

„Rakouští Svobodní uvedli, že mají 'bezpočet důkazů' o tom, jak často byl v nedávné prezidentské volbě korespondenční volbou porušen zákon. Jak vážně brát toto sdělení není jasné, na jistou míru spornosti použití doplňkových volebních nástrojů to však ukazuje. Přesto se v České republice oživila debata, zda náš volební systém nerozšířit o podobné instrumenty těm rakouským a 'neusnadnit tak voličům život', jak se bezprostředně vyjádřil Andrej Babiš," píše ve svém komentáři na stránkách institutu.

V Česku je propagátorem takové volby především místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, který tento nástroj navrhl už v roce 2015. Poukazoval, že by se dotkla asi 300 tisíc Čechů, kteří žijí v zahraničí, využít by ho prý ale mohli i lidé na dovolené a studijních pobytech. Zavedení principu distanční volby podle něj zároveň otevírá cestu k volbám na internetu.

S tím ale Strejček nesouhlasí. „Úleva, s jakou evropské elity přivítaly výsledky rakouských voleb, mohla pramenit i z 'objevu' takového volebního nástroje, který by napříště umožnil – při hrozbě vítězství 'špatné' varianty – vstoupit mezi voliče a volební urnu. Nebylo by to ostatně v současném evropském kontextu ničím novým," varuje před zneužitím takové volby člen Institutu Václava Klause.

„Sám z vlastní zkušenosti vím, s jakou lehkostí bylo v Evropském parlamentu – údajném 'chrámu evropské demokracie' – pravidelně ignorováno právo na svobodu volby. Namísto tajného hlasování volebním lístkem do urny se běžně 'volilo' schvalovacím potleskem, namísto kontrolovatelného elektronického jmenovitého hlasování o pozměňovacích návrzích se v chaotickém tempu mávání rukama snažil předsedající 'odhadovat' optickou většinu," popisuje politik ODS, který 10 let vykonával funkci europoslance.

I proto je podle něj třeba brát rakouský příklad vážně. „Seriózní výkon volebního práva je postupně destruován nástroji evropské postdemokracie, což vyvolává pochyby o férovosti voleb a současně oprávněně oslabuje důvěru voliče v to, že jeho hlas může ještě něco změnit. I zde hledejme jednu z příčin nechuti občanů účastnit se voleb. A vůbec jim není třeba po babišovsku (a po evropsku) 'ulehčovat volební život'. Postačí jen volit normálně," myslí si Strejček.

Témata:  EU volby Ivo Strejček

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy