reklama

Významnou novinkou je slib uzákonit garantovaný nárok na péči o děti od dvou let s ohledem na možnosti zřizovatelů. Místo pro dvouleté děti by podle platného zákona měly od roku 2020 zajistit mateřské školy. Sněmovna ale nyní jedná o návrhu poslanců ODS, kteří chtějí tuto část normy zrušit. Sněmovní školský výbor tento týden jejich novelu podpořil.

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) s návrhem ODS souhlasí. Podle něj by současná úprava zákona vyžadovala příliš peněz. Podle jeho předchůdkyně a poslankyně Kateřiny Valachové (ČSSD) by náhradním řešením mohla být i povinnost obcí zřizovat dětské skupiny.

Návrh programového prohlášení vlády slibuje i navýšení počtu učitelek ve školkách tak, aby každá měla na starosti menší počet dětí. Posílit by se měla praxe studentů pedagogiky a každý začínající učitel by měl mít možnost spolupráce s uvádějícím učitelem.

V programovém prohlášení přibyl také závazek nastavit spravedlivý systém financování veřejných i soukromých a církevních škol. Vznikající vláda chce podpořit reformu financování regionálního školství, proti které kvůli údajné nesystémovosti a finanční náročnosti vystupují někteří poslanci. Školy by podle nového systému měly začít dostávat peníze od ledna 2019, školský výbor ale tento týden podpořil návrh Václava Klause mladšího (ODS), aby se změna placení odložila o dva roky. Pokud reforma začne platit, chce koalice ještě zohlednit specifika financování družin a základních škol.

Další novinkou v programu je, že vláda bude vyrovnávat podmínky v přístupu dětí k různým mimoškolním vzdělávacím akcím, jako je škola v přírodě, tak aby je mohlo využívat každé dítě bez ohledu na rodinné zázemí.

V novém programovém prohlášení se upravila výše solidární daně

Programové prohlášení vlády, které dojednali zástupci ČSSD a ANO, se v oblasti financí a hospodaření státu se od programového prohlášení současné vlády v demisi liší jen mírně. V novém dokumentu byla upravena výše solidárního zvýšení daně z 24 na 23 procent, nebo zmíněn off-line režim u EET. Zároveň přibyl odstavec o daňové uznatelnosti technických rezerv v pojišťovnictví a rozšíření oznamovací povinnosti nadnárodních korporací.

V programovém prohlášení ve srovnání s lednovým dokumentem nicméně zůstal závazek, že vláda nebude usilovat o přijetí eura, zruší superhrubou mzdu, bude podporovat pracující rodiny s dětmi prostřednictvím daňových slev nebo že převede do druhé snížené 10procentní sazby DPH stravovací služby, točené pivo, vodné a stočné a další služby s vysokým podílem práce. Mezi ty patří například opravy obuvi, kadeřnické nebo kosmetické činnosti, domácí péče o seniory nebo úklidové práce.

Nově prohlášení v oblasti financí uvádí, že vláda chce po zrušení superhurbé mzdy zachovat solidární zvýšení daně zavedením sazby 23 procent, lednový program uváděl 24 procent.

Další rozdíl je v odstavci ohledně EET. Tam nově vláda uvádí, že "bude navržen speciální off-line režim plnění povinnosti evidovat tržby pro fyzické osoby s nízkými ročními hotovostními příjmy do určité výše, která bude stanovena na základě dalších podrobných analýz." Předchozí lednové prohlášení přitom se prověří a případně bude navrženo "vyjmutí z povinnosti evidovat tržby pro fyzické osoby se stanovenou paušální daní a s nízkými ročními příjmy do určité výše, která bude stanovena na základě dalších podrobných analýz."