Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet připojení stoupá, v roce 2019 bude mít internet drtivá většina budov

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Praha - Do roku 2019 by se měl podíl budov v Česku připojených k vysokorychlostnímu internetu zvýšit z předloňských 63 na 82 procent. To znamená, že počet objektů připojených komerčními poskytovateli stoupne za tři roky o téměř půl milionu na 2,7 milionu. Vyplývá to z informace ministerstva průmyslu a obchodu pro středeční jednání vlády.

MPO ve spolupráci s profesními organizacemi připravuje druhou výzvu na podporu projektů pro zajištění vysokorychlostního přístupu pro obytné budovy, kde soukromí investoři toto připojení dosud nezajišťují a ani do konce příštího roku neplánují zajistit. Takových míst je v České republice asi 84.000, což jsou necelá čtyři procenta z celkového počtu. Pro podporu projektů by mělo být k dispozici asi 2,5 miliardy Kč. Další nepokrytá adresní místa obytných budov jsou například v Praze, kam podpora podle pravidel Evropské komise směřovat nemůže.

První dotační výzvu loni využily pouze tři firmy, které požádaly o příspěvek v celkové výši okolo 50 milionů Kč. Reakcí na první výzvu byly stížnosti k Evropské komisi ohledně nedovolené veřejné podpory. MPO proto pro druhou výzvu výrazně upravilo její podmínky.

Témata:  internet počítače Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nemovitosti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy