Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České HDP prý podle ekonomů zpomaluje

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Ekonomika v letošním 1. čtvrtletí stoupla meziročně o 4,5 až pět procent. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím by měl hrubý domácí produkt stoupnout podle odhadů v průměru o 0,7 procenta. Růst by měl být tažen především domácí poptávkou, zejména silnou spotřebou domácností. Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad HDP za 1. čtvrtletí v úterý.

Ve čtvrtém čtvrtletí loni ekonomika stoupla meziročně o 5,5 procenta a proti předchozím třem měsícům o 0,8 procenta. Růst v prvním čtvrtletí tak podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška vykáže zpomalení. "Se zpomalováním ekonomiky nezůstane Česko osamoceno, k podobnému vývoji dochází nebo se očekává ve větší části Evropy," uvedl.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že půjde patrně o nejvyšší meziroční růst v letošním roce. "V dalších čtvrtletích bude již meziroční dynamika velmi pravděpodobně slabší a bude se pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty. To však nic nemění na tom, že vývoj tuzemské ekonomiky zůstává příznivý," uvedl.

"Česká ekonomika vstoupila do nového roku pravou nohou. Meziroční růst vykáže pět procent po výjimečných 5,5 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Za tímto zpomalením stojí silná srovnávací základna," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Témata:  HDP ČR ekonomika peníze banky Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy