reklama

"Podporu pro menšinovou vládu ČSSD a hnutí ANO, pokud vznikne, by měl zajistit hlavní partner, který vyhrál volby, to znamená (předseda ANO) Andrej Babiš. Ten by měl tu dohodu podepsat. Takže Andrej Babiš ať s komunisty jedná," řekl Netolický. Očekává, že se na základě jednání ANO s KSČM dozví, co Babišovo hnutí KSČM za toleranci vlády slíbilo.

To se ale nelíbí bývalému pověřenému předsedovi strany Milanu Chovancovi. Podmínky, za jakých vláda získá podporu od komunistů, by měla řešit už koaliční smlouva mezi ANO a ČSSD, zvedl dnes Chovanec. Na svém facebooku sepsal to hlavní, co mu vadí na dojednané koaliční smlouvě. Mimo jiné mu také chybí pojistka proti přehlasování ze strany hlasovací koalice ve Sněmovně ve složení ANO, KSČM a SPD.

Netolický dnes zároveň odmítl, aby komunisté mohli nějak zasahovat do nominací ČSSD do případné vlády. "Není asi standardní, aby strana, která stojí mimo tu dohodu, lustrovala členy vlády, kteří nesou vládní zodpovědnost," řekl. Základem pro toleranci vlády ze strany KSČM podle něj musí být program.

O tom, zda ČSSD do vlády s ANO vstoupí, rozhodne vnitrostranické referendum, které potrvá od 21. května do 14. června. Netolický dnes řekl, že nebude veřejně prozrazovat, jak bude v referendu hlasovat, aby neovlivňoval ostatní straníky. Podotkl však, že Babišovy výroky často posilují ty sociální demokraty, kteří vládní angažmá odmítají. Zmínil to v souvislosti s Babišovými pátečními slovy o možnosti předčasných voleb v případě, že by ČSSD vládu odmítla.

Netolický Babišova slova o předčasných volbách označil za výhružku, zároveň ale upozornil, že jejich uspořádání není jednoduché, protože pro ně nejsou splněny podmínky. "Máme ještě dva pokusy o sestavení vlády. Ten druhý ještě nenastal, pan Andrej Babiš není premiér ve druhém pokusu, je premiér v demisi," řekl. Upozornil, že prezident Miloš Zeman může pověřit sestavením vlády někoho jiného než Babiše, například jiného představitele hnutí ANO.

Za výhružku všem politickým stranám považuje Babišova slova o předčasných volbách i místopředseda SPD Radim Fiala, který s Netolickým diskutoval v Partii. "Pan premiér v demisi vyhrožuje, ale jen z toho důvodu, že není schopen vyjednat žádnou vládu," řekl. "Je to trochu jeho selhání jako hlavního vyjednavače vítěze voleb hnutí ANO, že ta vláda dodnes není," řekl Fiala.