Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrací se důvěra: ČNB věří 74 procent lidí, jako před oslabením koruny

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Důvěra občanů v Českou národní banku (ČNB) se podle zjištění agentury STEM vrátila na úroveň před zahájením devizových intervencí v listopadu 2013. Bance nyní věří 74 procent Čechů, po zavedení kurzového závazku spadla důvěra lidí v ČNB na 50 procent. Výsledky průzkumu, kterého se od 1. do 8. února zúčastnila tisícovka lidí starších 18 let, STEM dnes poskytl ČTK.

ČNB v rámci devizových intervencí držela kurz koruny od listopadu 2013 pod hranicí 27 korun za euro. Kurzový závazek banka ukončila v dubnu 2017 a na nákup eur vydala celkem 2,012 bilionu korun. Po centrálních bankách Izraele a Švýcarska se ČNB stala teprve třetí centrální bankou, která použila kurz jako nástroj své měnové politiky.

STEM rovněž zjišťoval, na co kladou lidé při hodnocení ČNB důraz. Pro třetinu dotázaných bylo podle jeho zjištění prioritní udržování cenové stability. Sedmadvacet procent dotázaných hodnotilo ČNB podle kurzu koruny a čtvrtina podle dozoru ČNB nad stabilitou bank. Třináct procent občanů považuje za nejdůležitější vydávání peněz a řízení peněžního oběhu a u pěti procent jsou při hodnocení ČNB nejdůležitější podmínky pro poskytování hypoték.

S tím, jak se ČNB stará o cenovou stabilitu, což je její hlavní úkol, bylo spokojeno 79 dotázaných. Tři pětiny lidí by podle vlastního vyjádření ale stály o více informací na téma úkolů, plánů a prognóz ČNB.

Témata:  ČNB průzkumy ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.