Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiše opravdu maká? Tento týden jej čekají návštěvy Slovenska a Rakouska

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš v pátek navštíví Rakousko. S kancléřem Sebastianem Kurzem má ve Vídni jednat o nadcházejícím rakouském předsednictví v Evropské unii, připravovaném dlouhodobém unijním rozpočtu, migraci i o dvoustranných vztazích, informovala dnes rakouská tisková agentura APA s odvoláním na rakouské kancléřství. Úřad české vlády dnes ČTK sdělil, že podrobnosti návštěvy zveřejní ve středu. Babiš se do Vídně přesune z bezpečnostního fóra v Bratislavě.

Babiš už v neděli na facebooku poznamenal, že tento týden bude mít "extrémně rozlítaný". Potvrdil, že ho čeká jednání Evropské rady v Bulharsku, účast na globálním bezpečnostním fóru v Bratislavě a hned poté návštěva Vídně, kam ho pozval Kurz. V neděli pak český premiér podle svého facebookového sdělení odlétá do Finska, kde ho čeká jeho protějšek Juha Sipilä.

Podle úřadu rakouského kancléře se Babiš a Kurz setkají v pátek odpoledne. Mezi tématy jednání má být kromě jiného také plán rakouské vlády omezit přídavky na děti unijním občanům pracujícím v Rakousku, pokud jejich děti nežijí v Rakousku. Hovořit mají také o jaderné energetice, k níž mají obě země dlouhodobě zcela odlišný postoj.

Na svou první bilaterální zahraniční návštěvu ve funkci českého premiéra Babiš odjel počátkem ledna na Slovensko. Ve stejném měsíci navštívil také Bulharsko, které nyní předsedá Evropské unii. Několikrát byl rovněž v Bruselu, ať už kvůli unijnímu summitu nebo kvůli jednání v centrále NATO.

Témata:  Andrej Babiš Rakousko Slovensko diplomacie politici

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy