Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý politik dostal za urážky Romů roční podmínku

Romové
Romové
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Soud podmíněně zastavil stíhání bývalého náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Karla Novotného (dříve ČSSD), který na facebooku haněl Romy. Muži stanovil roční zkušební dobu, v níž se musí chovat řádně. ČTK to dnes sdělil šéf obvodních státních zástupců pro Prahu 1 Jan Lelek. Novotný na sociální síti napsal, že "cikáni jsou jako medúzy - otravný a k ničemu". Čelil kvůli tomu obžalobě za hanobení národa.

Lelek uvedl, že v souvislosti s výrokem na veřejně přístupném facebookovém profilu podalo státní zastupitelství na někdejšího náměstka obžalobu letos v únoru. Novotnému hrozily až tři roky vězení.

"Trestní stíhání obviněné osoby bylo následně samosoudkyní Obvodního soudu pro Prahu 1 pravomocně podmíněně zastaveno se stanovením zkušební doby v trvání 12 měsíců," uvedl státní zástupce. Doplnil, že ke splnění podmínek pro podmíněné zastavení stíhání - zejména k doznání obviněného - došlo až v řízení před soudem.

Novotný působil v letech 2010 až 2014 jako náměstek mosteckého primátora. V únoru 2014 se stal náměstkem ministra průmyslu pro sekci podnikání a oblast ochrany spotřebitele. Členem sociální demokracie byl od roku 1998, po své facebookové aféře ze strany odešel. Tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) výrok svého náměstka odsoudil, udělil mu důtku a odebral čtvrtletní odměny. Novotný se poté za svá slova omluvil, při diskusi na sociální síti se prý nechal unést.

V řízení o přečinu může soud se souhlasem obviněného podmíněně zastavit stíhání, jestliže se obviněný k činu přizná, nahradí případnou způsobenou škodu a jestliže lze vzhledem k osobě obviněného a k okolnostem případu považovat takový postup za dostačující. Soud zároveň stanoví zkušební dobu, která začne běžet od té chvíle, kdy je rozhodnutí o podmíněném zastavení pravomocné. Pokud obviněný vede ve zkušební době řádný život, soud po jejím uplynutí rozhodne, že se osvědčil. V opačném případě v trestním stíhání pokračuje.

Témata:  romové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy